Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Milionový doplatek důchodu

Milionový doplatek důchodu

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Mimořádně vysoké částky zpětně doplaceného důchodu se díky veřejnému ochránci práv dočkala stěžovatelka původem z bývalého státu Sovětského svazu, trvale žijící v České republice.

Nárok na důchod stěžovatelce vznikl v roce 2006. Požádala o něj, ale Česká správa sociálního zabezpečení její žádost zamítla s tím, že nezískala potřebnou dobu pojištění, a žádný důchod jí nepřiznala. Jak zjistil veřejný ochránce práv, na něhož se seniorka obrátila, Česká správa sociálního zabezpečení nepostupovala správně. Na žádost o důchod totiž neaplikovala mezinárodní dohodu mezi ČSR a SSSR o sociálním zabezpečení, která se na tento případ vztahovala a podle které měly být zohledněny i doby pojištění získané v původní vlasti.

Česká správa sociálního zabezpečení své pochybení uznala a napravila. Stěžovatelce přiznala důchod od roku 2006 a zpětně jí ho i doplatila. Milionový doplatek je v historii veřejného ochránce práv rekordní. V případě důchodů lidí, kteří část života pracovali v některé z postsovětských zemí, se ale občas zpětného doplacení důchodu v řádech několika set tisíc korun podaří dosáhnout. Bohužel tomu předchází i mnoho let čekání a života s nepatrným nebo vůbec žádným důchodem.

Témata:  CZK důchody Ombudsman

Aktuálně se děje

7. května 2024 10:40

7. května 2024 9:51

7. května 2024 9:44

6. května 2024 11:09

5. května 2024 12:40

Macron chce využít slábnutí Německa a zásadně změnit Evropu. Namlouvá si Čínu

Francouzský prezident Emmanuel Macron tuší příležitost. Vnímá ekonomické i politické slábnutí Německa, které se chytlo do pasti závislosti na ruských energiích a své nezvládnuté energetické přeměny, Energiewende. Z Německa je dnes opět „nemocný muž Evropy“ a Macron podniká ofenzivu. Nemastná neslanost kancléře Olaf Scholz mu ji jen usnadňuje. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Fiala ji zavede, Babiš zruší. Důchodová reforma si bere občany za rukojmí, budoucí důchodci se mají na co těšit

Každého dnešního padesátníka, ale i mladší populaci by měla zajímat aktuálně schválená důchodová reforma, kterou v Parlamentu schválila Fialova vláda. Reforma, či spíše významné úpravy stávajícího důchodového systému ovlivní v blízké budoucnosti životy nás všech. Opozice hrozí, že vládní návrh v příštím volebním období zruší, neboť zásadně nesouzní s vyšším odchodem do důchodu. Sám předseda hnutí ANO Andrej Babiš tvrdí, že žádná důchodová reforma není potřeba, neb má řešení, jak nalézt zdroje na financování penzijního systému.