Do důchodu v 80? Podívejte se, co čeká naše děti

Předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová představili odbornou komisi, která bude složená z politických zástupců všech parlamentních stran a řady odborníků. Jejím cílem bude řešení změn důchodového systému a zrušení druhého pilíře, který ČSSD považuje za nepovedený.

reklama

Každá parlamentní strana do komise navrhne jednoho svého reprezentanta. Zástupci se násedně sejdou na společné schůzce, kde do svých řad vyberou další šestici odborníků. "Odbornou komisi pro pokračování důchodové reformy" bude mít na starosti sociolog Martin Potůček.

Prvním cílem nově vzniklé komise bude zrušení druhého pilíře, návrh k němu ministryně Marksová očekává do konce letošního roku. "Druhý pilíř chceme zrušit k 1. lednu 2016," dodal Sobotka.

Druhý pilíř prosadila vláda Petra Nečase (ODS). Lidé mohou přesměrovat část odvodů z veřejného penzijního systému do vlastního spoření. Sociální demokraté už před volbami říkali, že ho po nástupu k vládě zruší. Dotkne se to asi 80.000 lidí, kteří si takto spoří.

Jedním z dalších úkolů pro odborníky bude nastavení věku pro odchod do důchodu. "Tento věk se neustále mechanicky prodlužuje podle data narození. Děti narozené v těchto dnech by tak odcházely do důchodu v 75 nebo dokonce 80 letech. To je nepřípustné," řekl předseda vlády. Komise by se tak měla při práci zaměřit nejen na data narození, ale i průměrnou délku života.

Zapracovat by se také mělo na rozvoj třetího pilíře, který je podle Sobotky velmi úspěšný a komise by jej měla vylepšit. Premiér zvažuje, že by tomuto pilíři prospěly větší úspory ze strany občanů a motivace zaměstnavatelů vůči zaměstnancům k příspěvkům na spoření.

"To, co chystáme, není nějaká revoluce. Máme tam jedinou radikální část, a tou je zrušení druhého pilíře. Chceme, aby se systém rozvíjel a nebyly tam dramatické zásahy, které by ho vychýlily," uvedl premiér.

"Naší ambicí je nastavit důchodový systém, který přežije všechny další vlády a bude stabilní. Teprve to, co se ve skupině dohodne a s čím budou všichni členové a členky souhlasit, to lze nazvat stabilní důchodovou reformou," řekla ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD).

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky