Důchodcům stačí k životu tisícovka měsíčně? Senioři schytali výsměch z nejvyšších míst

Životní minimum zničilo saratovskou ministryni, žertují ruská média o osudu šéfky oblastního resortu práce. Výrok Natalji Sokolovové, že se penzisté naprosto klidně mohou uživit za 3500 rublů měsíčně (asi 1180 Kč), vyvolal po celém Rusku takový rozruch, že saratovský gubernátor svou ministryni pokáral a odvolal.

Ilustrační fotografie
reklama

"Ať si to zkusí sama," doporučil Sokolovové senátor Valerij Rjazanskij, který stojí v čele sociálního výboru. "Situace s oblastním rozpočtem sice není jednoduchá, ale je přinejmenším neprofesionální dovést až do absurdity snahu ušetřit na nejzranitelnějších lidech, za které plně zodpovídá stát v osobě ministryně Sokolovové," přisadila si senátorka za Saratov Ljudmila Bokovová.

Sokolovová se kontroverzního výroku dopustila v hádce s komunistickým poslancem Nikolajem Bondarenkem o zvýšení životního minima pro penzisty o 288 rublů na 8278 rublů (asi 2790 Kč), na stravu v této částce mělo být zmíněných 3500 rublů. Zatímco Bondarenko pochyboval, že by se za tuto částku dalo zdravě stravovat, ministryně tvrdila, že to úplně stačí.

"Můžu sestavit jídelníček na základě znalosti slev v obchodech, kde nakupuji, a pochopíte, že se tak dá uživit. S vyváženou, dietní stravou. Omládnete, zkrásníte a zesílíte," slibovala Sokolovová. Přeci "těstoviny vždy stojí stejně" a "velice laciná jsou i kuřata", a tak se dá navařit "spousta jídla".

Bondarenko pak Sokolovové navrhl, ať si své recepty vyzkouší na vlastní kůži, ale ministryně odmítla: "Obávám se, že mé postavení mi to nedovoluje," prohlásila.

Média připomínají, že Sokolovová podle loňského majetkového přiznání vydělala skoro 2,3 milionu rublů (asi 770.000 Kč), tedy musela se uživit z platu okolo 190.000 rublů měsíčně (asi 64.000 Kč). Kritici ovšem rýpají, že ani po odvolání ministryně se částka na stravu v životním minimu nezvýšila ani o kopějku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky