Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od ledna 2019 dojde k největšímu navýšení důchodů v historii!

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ministerstvo práce a sociálních věcí promítlo údaje Českého statistického údaje o průměrných mzdách za první pololetí roku 2018 do definitivního výpočtu valorizace penzí od 1. ledna 2019. Od nového roku dojde k historicky největšímu navýšení důchodů. Průměrný starobní důchod přesáhne částku 13200 korun.

Celkové navýšení pro rok 2019 je 7,3 %, což je výrazně nad limitem 2,7 %, v rámci kterého může vláda svým nařízením valorizaci dodatečně navýšit. Základní výměra důchodů se navýší u všech důchodů stejně, konkrétně o 570 korun na hodnotu 3270 korun. Procentní výměry důchodů, které jsou u jednotlivých příjemců důchodů rozdílné, budou všem příjemcům navýšeny o 3,4 %.„Jsem ráda, že se nám podařilo vybojovat v Poslanecké sněmovně mimořádné navýšení základní výměry důchodů a že díky tomu bude valorizace od ledna o 300 korun vyšší, než kdybychom ji určovali jen ze statistických údajů jako každý jiný rok.Od ledna 2019 dojde k největšímu navýšení důchodů v historii. Průměrný starobní důchod, který byl v polovině roku 12386 korun, bude navýšen o 900 korun a přesáhne tak 13200 korun,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) s tím, že je důležité, aby v období rychlého růstu mezd měli z hospodářského růstu odpovídající užitek i lidé, kteří svojí celoživotní prací budovali naši ekonomiku.

Ke konkrétnímu provedení valorizace důchodů v lednu příštího roku vydá vláda do konce září nařízení, jehož návrh ministerstvo předloží do vlády v nejbližších dnech. Lednová valorizace navýší výdaje na výplatu důchodů o 31,7 miliardy korun na celkových 464,4 miliardy korun.

Témata:  důchody důchodci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy