Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci se dočkají změn. Polepšit by si měly rodiny s dětmi. Ministerstvo chystá tyto novinky!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ministerstvo práce se chystá do několika týdnů předložit novely s návrhy na podporu rodin. Do konce října plánuje dokončit balíček opatření k řešení takzvaného byznysu s chudobou. V brzké době začne i s revizí systému dávek. Ve Sněmovně to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Dodala, že každý týden představí některý ze záměrů. Už dřív oznámila, že v září chce sestavit také časový plán příprav důchodové reformy.

"V tuto chvíli má ministerstvo celou řadu priorit. Je to trochu oxymóron (protimluv), ale těch věcí, které jsou nějakým způsobem zásadní a měly by být řešeny, nebo jsou v krizové situaci, je 27. Máme na ministerstvu 27 velkých priorit, což v podstatě vylučuje to slovo priorita. Budeme postupovat podle jejich urgentnosti a každý týden představíme nějaké řešení k jednotlivým oblastem," uvedla Maláčová, která je v ministerské funkci zhruba šest týdnů.

Ministryně řekla, že řadu novel její resort předloží v září. Chystá mimo jiné návrh na zvýšení rodičovského příspěvku o 40.000 korun na 220.000 korun. S přidáním o 80.000 korun počítá vláda v programovém prohlášení. O zbývajících 40.000 korun by se pak rodičovská měla upravit ještě do konce volebního období. Další novela by měla změnit financování dětských skupin, které se platí z evropských peněz. Podle Maláčové by se tato "alternativa k mateřské škole" nově měla hradit ze státního rozpočtu. Skupiny by měly dostávat nejspíš pevnou částku na dítě.

V připravované novele zákoníku práce je pak úprava sdíleného místa, které by se skládalo z částečných úvazků. Využít by ho mohly třeba matky malých dětí. Podle místopředsedkyně opoziční TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by ministerstvo mělo zaměstnavatele k zavádění kratších a sdílených úvazků motivovat, a to třeba slevou na odvodech. Náměstek pro legislativu Petr Hůrka zmínil případné investiční pobídky.

Ministryně řekla, že do konce října představí balíček opatření proti takzvanému byznysu s chudobou. "Máme nějakou představu, jak problematiku řešit. Nechci v tuto chvíli slibovat nějaké přesné datum. Samozřejmě, že s nějakými iniciativami přijdeme. Neměly by se týkat jen dávek, ale také bydlení, exekucí. chceme celistvější přístup," uvedla Maláčová. Řekla, že v pondělí chce záměry projednat se starosty, poslanci a premiérem Andrejem Babišem (ANO) u kulatého stolu. Výsledky akce ministerstvo zveřejnit neplánuje.

S balíčkem podle Maláčové souvisí chystaná revize dávek. Podle zastupujícího náměstka pro zaměstnanost Jiřího Vaňáska je připravena "analýza napříč dávkovým systémem". Vláda v programovém prohlášení uvedla, že změny dávek z poslední doby vyhodnotí a systém případně upraví. Počítá se třeba se sloučením dvou dávek na bydlení do jedné. Ministryně už dřív řekla, že by její úřad mohl v září případně předložit i návrh na zvýšení životního minima, z něhož se dávky odvozují. Naposledy se upravovalo v roce 2012. S navýšením minima, tedy i výdajů na dávky rozpočet pro příští rok ale nepočítá. Suma se naopak v návrhu seškrtala o několik miliard.

Do pomoci v hmotné nouzi by mělo podle návrhu státní pokladny putovat 6,6 miliardy, což je o dvě miliardy méně než letos. O zhruba 1,5 miliardy méně než letos by se mělo vyplatit také na dávkách státní sociální podpory. V tomto roce to má být 44,75 miliardy.

Před dvěma týdny ministryně oznámila, že chce v září zveřejnit také harmonogram příprav důchodové reformy s okruhem témat, jichž by se reformní změny dotkly. Patřit mezi ně má třeba odstranění rozdílu ve výši penzí žen a mužů, dřívějšího odchodu do důchodu lidí v náročnějších profesích či zdrojů příjmů do důchodového systému.

Řešit chce resort práce s ministerstvem zdravotnictví pomezí sociální a zdravotní péče. Do konce září náměstci obou úřadů "vytvoří konkrétní jízdní řád" prací, uvedla ministryně.

Témata:  důchodci důchody rodičovský příspěvek rodina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy