Od listopadu se zvýší platy ve veřejné sféře

Vláda svým nařízením schválila navýšení platových tarifů zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Zaměstnanci ve veřejné správě, členové bezpečnostních sborů, tedy policisté, hasiči, celníci, příslušníci vězeňské služby, ale i vojáci dostanou od 1. listopadu přidáno o 10 procent. Pedagogičtí zaměstnanci v regionálním školství si polepší o 15 procent.

Práce v kanceláři
reklama

Zvýšení se týká přibližně 628 tisíců lidí, včetně zaměstnanců
v sociálních službách, kultuře a různých úrovních úřadů. Zaměstnanci ve zdravotních službách dostanou přidáno o deset procent od 1. ledna 2018, protože jsou jejich platy vázány na úhradovou vyhlášku vydávanou vždy pro celý kalendářní rok.

„V době, kdy se ekonomice daří, považuji za povinnost, aby se zvyšovaly platy a životní úroveň pracujících lidí a jejich rodin. Zvyšování platů ve veřejné sféře vytváří tlak také na zvyšování mezd v soukromé sféře. Jsem proto ráda, že se na tomto kroku jednomyslně shodla celá vláda,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Průměrný plat loni činil 29 501 Kč, za poslední tři roky se zvedl zhruba o 3 500 Kč. Průměrný výdělek zahrnuje tarif i všechny odměny, náhrady a příplatky, které představují velkou část hrubého platu. Tarif se podle profesí pohybuje od skoro poloviny do téměř tří čtvrtin vydělané částky, nejvyšší je u učitelek a učitelů. Průměrná mzda podle údajů ČSÚ činila v druhém čtvrtletí letošního roku 29 346 korun.

Platy policistů, hasičů a dalších členů bezpečnostních sborů se naposledy zvyšovaly o desetinu v červenci letošního roku. Současná vláda premiéra Bohuslava Sobotky bezpečnostním sborům již přidala 25 procent, což představuje průměrně 5000 korun hrubého na osobu. Policistů je cca 40 tisíc a hasičů necelých 10 tisíc. Průměrný plat v těchto složkách byl před zvýšením kolem 35.000 korun.

Ze systémových důvodů dochází také k 25procentnímu navýšení horní hranice rozpětí pro určení výše příplatku za práci ve ztíženém pracovním prostředí a horních hranic rozpětí u skupin prací stanovených pro účely zvláštního příplatku. Mění se rovněž okruh titulů pro poskytování zvláštního příplatku.

U zaměstnanců poskytovatelů zdravotních služeb, jejichž platy jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, nebude zvýšení platových tarifů realizováno z důvodu odlišného zdroje finančních prostředků na platy od 1. listopadu 2017, ale od 1. ledna 2018. Financování platů ve zdravotnictví je navázáno na úhradovou vyhlášku vydávanou vždy pro celý kalendářní rok, proto k navýšení platových tarifů těchto zaměstnanců dojde až ve vazbě
na vydání tohoto předpisu pro rok 2018. Státní rozpočet bude přidání v posledních dvou měsících roku stát 2,54 mld. Kč, v příštím roce pak 15,2 mld. Kč.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky