Zvýšení minimální mzdy zaměstnavatelé odmítají

Sociální demokracii se sice povedlo vyhandlovat s hnutím ANO zvýšení minimální mzdy, tento návrh má ale silného odpůrce. Tím jsou zaměstnavatelé, kterým se nelíbí, že by minimální mzda byla zvyšována podruhé po tak krátké době.

Ilustrační fotografie
reklama

Premiér Bohuslav Sobotka /ČSSD/ se v pátek účastnil jednání tripartity, kde se probírala mimo jiné otázka dalšího navýšení minimální mzdy. Tentokrát dokonce o celých 700 korun, což sociální demokracie získala příslibem od hnutí ANO výměnou za post eurokomisařky. Tou se stane Věra Jourová, v současnosti ministryně pro místní rozvoj.

Tento plán se ale úplně nelíbí zaměstnavatelů. "Chápu, že politické obchody jsou všelijaké. Spíše to nepodpoříme," prohlásil šéf Svazu průmyslu Jaroslav Hanák. Nelíbí se mu, že by se měla nejnižší zaručená mzda zvyšovat podruhé v tak krátké době. Naposledy ke zvýšení došlo v polovině minulého roku, a to o 500 korun na 8 500.

Naopak odbory, které na jednání zastupoval předseda ČMKOS Josef Středula, se zvyšováním souhlasí. Hlavní slovo ale nakonec bude mít vláda.

Témata: CZK | minimální mzda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky