Jak na vyplnění daňového přiznání za rok 2018?

Daňové přiznání patří mezi každoroční povinnosti nejen živnostníků, ale i některých zaměstnanců či penzistů. Termín pro jeho odevzdání je v tomto roce 1. dubna, pokud ale poplatník využívá služeb daňového poradce, může si tuto lhůtu prodloužit o tři měsíce. Jak správně splnit daňové povinnosti a neplatit přitom zbytečně vyšší daň z příjmu?

Ilustrační fotografie
reklama

1) Daňové přiznání se netýká jen živnostníků

Nejčastěji podávají daňové přiznání finančnímu úřadu živnostníci. Tato povinnost se však týká například i zaměstnanců, kteří v uplynulém roce pracovali současně pro více zaměstnavatelů, případně vedle zaměstnání podnikali či pronajímali nemovitost, a měli další zdanitelný příjem vyšší než 6 000 korun. V takovém případě totiž nemohou zaměstnavatele požádat o provedení ročního zúčtování daně. Podobně to platí i pro důchodce, kteří si k penzi ještě přivydělávají.

2) Sleva na poplatníka 24 840 korun

Stejně jako v daňovém přiznání za rok 2017 uplatní všichni daňoví poplatníci slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun. „Na slevu mají nárok všichni poplatníci, tedy zaměstnanci, starobní důchodci, matky na mateřské i podnikatelé, kteří měli alespoň po část roku zdanitelné příjmy. Sleva se vždy uplatňuje v plné výši, nehledě na to, že činnost trvala třeba jen několik měsíců,“ uvádí Tomáš Petr, ředitel Divize Produkt ze společnosti Vema, která se specializuje na vývoj mzdových systémů.

3) Potvrzení o zdanitelných příjmech od všech zaměstnavatelů

Zaměstnanci, kteří během roku 2018 pracovali pro více zaměstnavatelů současně a jimž byla zároveň z příjmů odváděna zálohová daň, si od všech zaměstnavatelů musejí vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech za daný rok. „Podobně si od jednoho zaměstnavatele vyžádají potvrzení i ti, kteří si vedle zaměstnání přivydělávali například samostatně výdělečnou činností,“ dodává Tomáš Petr.

4) Podnikatelům usnadní podání přiznání fakturační aplikace

Živnostníci si mohou podání daňového přiznání značně usnadnit díky fakturačním aplikacím. „V případě, že má živnostník v aplikaci iDoklad všechny příjmy za dané období a zároveň využívá paušálních výdajů, může si na několik kliknutí daňové přiznání nejen vyplnit, ale rovněž je i po přesměrování na portál daňové správy hned odevzdat. Stejnou možnost mají od půlky ledna nově též podnikatelé, kteří uplatňují skutečné náklady,“ popisuje Miroslav Říha, ředitel vývoje fakturačního systému iDoklad.

5) Zvýhodnění na děti i školkovné může uplatnit vždy jen jeden z rodičů

Častou chybou při vyplňování daňového přiznání je uplatnění zvýhodnění na děti oběma rodiči. Uplatnit je může vždy jen jeden z nich, přičemž za rok 2018 činí daňové zvýhodnění na první dítě 15 204 korun, na druhé 19 404 korun a na třetí a další dítě 24 204 korun. Podobně může za daný rok uplatnit pouze jeden z rodičů takzvané školkovné. Maximální výše školkovného v roce 2018 je přitom 12 200 korun. Slevu na děti mohou uplatňovat i živnostníci stanovující výdaje paušálem.

6) Sleva na manželku

V daňovém přiznání lze rovněž uplatnit slevu na manžela či manželku s vlastními příjmy nepřesahujícími 68 000 korun. Ta činí stejně jako v loňském roce 24 840 korun. „Již druhým rokem ji mohou, podobě jako zvýhodnění na děti, využít i živnostníci, kteří využívají výdajový paušál,“ dodává Miroslav Říha.

7) Daňové odpočty

Daňový základ si lze významně snížit díky nezdanitelným položkám. Mezi ně patří například odpočet úroků z úvěru na bydlení, dary, odpočet penzijního připojištění či doplňkového penzijního spoření, odpočet životního pojištění nebo příspěvky odborové organizaci. Vlastní vklady na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření snižují roční daňový základ za rok 2018 maximálně o 24 000 korun. Až o stejnou částku lze snížit daňový základ i o vlastní vklady na smlouvu o životním pojištění.

8) Přílohy

K daňovému přiznání je potřeba přiložit všechny přílohy sloužící k vypočtení dílčího základu daně ze samostatné výdělečné činnosti, nájmu či ostatních příjmů nebo daňové přílohy prokazující nárok na některé daňové slevy jako školkovné či daňové odpočty. Zaměstnanci musejí doložit i všechna potvrzení o zdanitelných příjmech.

9) Žádost o daňový přeplatek

Po odevzdání daňového přiznání může vzniknout nárok na daňový přeplatek, a to v případě, jsou-li zaplacené zálohy na dani z příjmu během roku vyšší než vypočtená daň z příjmu nebo vzniká-li nárok na daňový bonus. Pro vrácení daňového přeplatku je nutné vyplnit a podepsat žádost na poslední straně daňového přiznání.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky