Sliby, chyby: Kraje nemají peníze na zvýšení platů lékařům

Kraje nejsou schopny plnit sliby ministra zdravotnictví a přísunem krajských peněz zajistit zvýšení platů lékařů v regionálních nemocnicích o 6,25 procent. Agentuře Mediafax to v pondělí řekl šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD).

reklama

"Dát slib a pak vymáhat jeho plnění po někom jiném, to je velké kličkování a od ministra centrální vlády nevídaná věc," prohlásil Hašek na adresu dopisu ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), kterým údajně resortní šéf vyzval regionální samosprávy k nalití peněz do mzdových fondů krajských špitálů.
 
Ministr zdravotnictví totiž podle Haška vyzval kraje, aby naplnily dohodu s lékaři, podle které by se měly lékařům letos plošně zvýšit platy o 6,25 procent. Kraje však žádné volné peníze, které by mohly poukázat nemocnicím, nemají.
 
Z krajských rozpočtů nejsme schopni zaplatit sliby, které dala centrální vláda, konstatoval Hašek. Upozornil, že při zvýšené dani z přidané hodnoty nejde ani koruna do krajských rozpočtů. "Za této situace není ve veřejných rozpočtech peněz nazbyt. Pokud bychom začali dotovat nemocnice, dostali bychom se na tenký led veřejných podpor a do možné kolize s bruselskými normami," prohlásil šéf asociace krajů.
 
Podle Haška má nástroj na zvýšení platů v krajských nemocnicích v rukou právě ministr zdravotnictví Heger, jehož úřad sestavil takzvanou úhradovou vyhlášku. "Podle ní mají nemocnice na letošek dostat stejné peníze jako v roce 2010. Vloni však zdravotníkům vzrostly platy a letos mají navíc nemocnice vyšší výdaje kvůli růstu nižší sazby daně z přidané hodnoty," poukázal na rozpor Hašek.
 
Největší problém přitom mají podle Haška kraje s financováním svých záchranek. "Zdravotnické záchranné služby dostávají čtyřicet procent peněz z veřejného zdravotního pojištění, plných šedesát procent financí potřebných k jejich provozu doplácejí kraje," řekl Hašek. Podle něj to není spravedlivé. "Provoz takové služby má co nejvíce pokrývat veřejné pojištění," řekl šéf asociace krajů.
 
Protestů lékařů v krajských nemocnicích se hejtman nicméně neobává. Zdravotníci podle něj vědí, že zvýšení jejich platů je v rukou ministerstva. V Jihomoravském kraji však zároveň Hašek naplánoval "vysvětlující" schůzku s nemocničními odboráři. "Svoláme malou krajskou zdravotní tripartitu. Budeme o platech jednat," prohlásil.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky