Ministerstvo zahraničních věcí

Ilustrační fotografie

Češi s naučili cestovat, počty mrtvých či vězněných se drží, řekl šéf konzulátů

Aktuality

Za turistickou sezonu ministerstvo zahraničí zaznamenává v posledních deseti letech s drobnými výkyvy každý rok zhruba 150 úmrtí českých občanů, 300 uvězněných, 100 hospitalizovaných českých turistů a podobný počet nehod. Podle vrchního ředitele právní a konzulární sekce Černínského paláce Martina Smolka se ukazuje, že se Češi naučili cestovat a jsou obezřetnější. Připraveno pomoci je jim aktuálně 108 úřadů, a to nejen na úrovni velvyslanectví. Smolek to uvedl na dnešní tiskové konferenci k zahájení letní turistické sezony.

Ilustrační fotografie

Česká republika bude mít velvyslanectví v Jeruzalémě

Aktuality

Česká republika již v loňském roce vyjádřila svoji pozici ohledně Jeruzaléma jako hlavního města Izraele. Nyní svoje vyjádření stvrzuje úmyslem otevřít v květnu tohoto roku v západním Jeruzalémě honorární konzulát vedený Danem Propperem.

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.