Kvalita nových bytů? Je to hrůza, říkají odborníci

Nejsou lidi. Firmy marně hledají odborníky, kteří by k nim chtěli nastoupit a žehrají čím dál častěji na to, že nikdo nechce pracovat. To se odráží i na kvalitě práce ve stavebnictví. Technologické chyby, nepřesnosti, nekvalitní zpracování nebo nové materiály, se kterými nikdo neumí pořádně pracovat, takže jsou špatně použité a díky tomu vlastně ani nefungují. Nový byt se tak často nestává zdrojem radosti, ale vleklých a drahých starostí.

Ilustrační fotografie
reklama

Novostavby jsou v posledních letech v kurzu a poptávka po nich stále roste, podle odborníků se jich však stále nestaví dostatek. Vždy o ně byl vyšší zájem než o byty starší a po nedávném ohlášení zpřísnění podmínek pro získání hypotéky se do října 2018 čeká ještě vyšší zájem kupujících, než tomu bylo doposud.

Ztráta iluzí

Laická představa je taková, že když investujeme do nového bytu, bude vše v pořádku a my se v této oblasti nebudeme muset téměř o nic starat. „Pravda je ovšem taková, že takřka žádná nemovitost není bez vady a to včetně nových bytů.“ Říká Kateřina Procházková z portálu ReklamaceDomu.cz a dodává, že každodenní praxe to jednoznačně dokazuje.

„Noví majitelé brzy ztrácí iluze i počáteční nadšení a jsou z nákupu nemovitosti mírně řečeno rozčarovaní. Obzvlášť ženy vloží do svého nového domova spoustu emocí a zklamání je pro ně pak o to větší. Místo pohodlného života se svojí rodinou v novostavbě vyřizují reklamace, zajišťují techniky a lámou si hlavu nad tím, na co mají a nemají nárok.“ Uvádí Procházková.

Češi řeší cenu a lokalitu, kvalitu dlouhodobě ignorují

Většina Čechů se rozhoduje podle lokality a ceny, právě cena je pro mnoho lidí klíčová. Ve chvíli, kdy není dostatek volných bytů, se jejich cena šplhá rok co rok vzhůru. To má za následek, že potenciální majitelé berou doslova vše, na co finančně dosáhnou, aniž by vůbec řešili technické provedení nemovitosti. Jejich rychlé rozhodování a někdy až unáhlený nákup pak má faktický dopad v podobě dlouhého dohadování a reklamovaní stavby.

Vlhkost, hluk nebo nekvalitní materiály

To jsou jen některé problémy, se kterými se noví majitelé bytů setkávají, a které reklamují. Výjimkou však nejsou ani vodovodní kohoutky, ze kterých neteče voda, netěsnící odpady nebo elektrické zásuvky, ve kterých není zavedená elektrika. Některé vady jsou zjevné a odstraní se ještě před předáním bytu, jiné pak laik na místě odhalit prostě nedokáže.

„Kupodivu se lidé o technický stav novostaveb zajímají mnohem méně, než by bylo žádoucí, protože naprosto automaticky předpokládají, že nemovitost je po kolaudaci a tudíž i v pořádku. Skryté vady a kolaudace domu jsou však dvě různé věci, které spolu nesouvisí.“ Podotýká Bohdana Hejduková, spolupracující s portálem ReklamaceDomu.cz.

Zkolaudovaný a bezvadný není totéž

Při kolaudaci je prioritou úředníků především bezpečnost, dodržení požárních opatření, technických řešení v domě a splnění různých vyhlášek jako je například vzdálenost nehořlavé podložky od krbu, osazené zábradlí na balkoně a podobně. Nikdo však už neřeší, jestli je v pořádku dovírání oken, dveří, zda bez problémů fungují odpady, zda do bytu či domu nezatéká nebo zda novostavba nemá například nějaké tepelné mosty a další nedodělky řádově za statisíce.

I reklamovat se musí umět

Reklamace bytu není tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. „Stává se, že laik reklamuje drobnost za pár tisíc a utečou mu vážné technické problémy domu za desítky tisíc. A pokud při reklamaci s původním majitelem podepíše dobře sestavenou dohodu o narovnání, může si zavřít dveře k tomu, aby získal peníze na opravu mnohem dražších a důležitějších problémů.“ Upozorňuje na celkem běžné případy z praxe Kateřina Procházková.  

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky