Praha směřuje k nejnižšímu počtu povolení za deset let, úředníci tak zdražují bydlení

ČSÚ dnes vydal údaje za stavebnictví za listopad. Obsahují také nelichotivý údaj o aktivitě stavebních úřadů. Ty pražské vydaly za 11 měsíců loňského roku stavební povolení jen pro 879 bytů pro celé hlavní město. Za stejnou dobu bylo přitom prodáno přes 6000 nových bytů. Je tedy zřejmé, že povolování nové výstavby je zcela nedostatečné a způsobuje zdražení nové výstavby. V samotném listopadu pražské úřady vydaly povolení jen pro čtyři byty pro celé město! Jestliže povolování pokračovalo v prosinci stejným tempem jako v předchozích měsících, pak Praha loni povolila méně než 1000 nových bytů. To představuje obnovu jen 1,5 promile pražského bytového fondu. Informuje Dušan Kunovský, předseda představenstva, Central Group a.s..

Praha
reklama

Za prvních jedenáct měsíců loňského roku klesl počet zahájených bytů v bytových domech o více než 73 procent z předloňských 3225 na loňských 879. Za stejnou dobu přitom developeři prodali přes 6000 nových bytů, tedy více než šestkrát tolik, než byl počet tzv. zahájených, tedy těch, jejichž výstavbu úřady povolily. Tato obrovská disproporce se projevuje růstem cen nových bytů. V loňském roce o zhruba 20 procent. Nové byty se tak dostávají cenově mimo příjmové možnosti běžných domácností a poptávka se tak přelévá do oblasti starších bytů a nájmů. I zde proto ceny rostou, dokonce rychleji než u nového bydlení. V době prodejního boomu vyvolaného levnými hypotékami se totiž bytů začíná na trhu nedostávat.

Jen čtyři nové byty pro celou Prahu

Razantní propad Prahy je viditelný v poklesu jejího podílu na zahajovaných bytech v rámci ČR. Zatímco vloni se za jedenáct měsíců v Praze zahajovalo ještě 55 procent všech bytů v bytových domech z celé České republiky, letos je to jen něco přes 18 procent.

Prahu také předstihl Středočeský kraj, kde úřady vydaly 932 povolení. Na paty Praze šlape Plzeňský s 832 a Jihomoravský kraj s povoleními na 792 bytů.  

Bytová výstavba zatím ještě čerpá z povolení vydaných v minulých letech, a tak je jedním z mála tahounů skomírajícího stavebnictví, které podle aktuálních dat ČSÚ za listopad kleslo meziročně o 2,3 procenta. Podle analýzy Central Group se ale počty vydaných stavebních povolení z minulosti na velké projekty, které nyní developeři staví na etapy, vyčerpají již v průběhu letošního roku a ten následující pak může být kritický. Politici a úředníci tak musí nezbytně změnit svůj postoj k povolování nové výstavby.

Témata: bydlení | Praha | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky