Poptávka po nemovitostech je extrémní. Čím dál častěji do hry vstupují aukce

O rodinný dům na Kladensku projevilo zájem hned několik zájemců. Pokud by byla nemovitost prodána tomu, kdo na inzerát zareagoval nejprve, její majitelé by za ní dostali požadovaných 5,4 milionu korun. Realitní kancelář ale uspořádala elektronickou aukci, prostřednictvím které byl dům nakonec vydražen za částku o více jak milion vyšší. Informuje RE/MAX.

Ilustrační fotografie
reklama

Podobné příběhy se v posledním měsíci objevují v celé České republice stále častěji. V Českých Budějovicích se podařilo prodat nemovitost o půl milionu dráž než byla původní prodejní cena. byty v Praze nebo ve Vyškově se prodaly s desetiprocentním nárůstem. Důvodem je extrémní poptávka po nemovitostech.

Poptávka šroubuje ceny

Realitní síť RE/MAX proto zavedla unikátní elektronický systém, který umožňuje prodat nemovitost prostřednictvím elektronické aukce. Díky tomu se daří zvyšovat cenu nemovitosti, a to mnohdy o výrazné částky. Navíc je tím vyřešen problém, kdy o stejnou nemovitost v krátkém časovém horizontu projeví zájem více zájemců. „Dříve jsme řídili tím, že kdo první podepsal rezervační smlouvu, měl na nemovitost nárok. Situace, kdy se najednou přihlásilo více zájemců, byly ale ojedinělé. Dnes je tomu naopak. Po nemovitostech je obrovská poptávka. Proto jsme museli věc začít řešit důkladněji,“ vysvětluje Milan Žák, generální ředitel RE/MAX. Systém elektronické aukce pomáhá zvýšit prodejní cenu pro majitele a zároveň řeší větší počet zájemců.

Stejný princip, různá kritéria

Aukce mají specifická pravidla. Klienti předem obdrží informaci o způsobu aukce a upřesňující podmínky pro konání u každé konkrétní nemovitosti. Kritéria pro vítězství se totiž mohou lišit. Zdaleka ne vždy jde jen o cenu. V rámci pravidel jsou nastavena různá kritéria a jejich váhy. Například kupující s hotovostí (rychlejší vyřízení případu) může být upřednostněn před kupujícím s hypotékou. Celý systém je založen na modelu, který se již několik let používá ve Spojených státech a Kanadě. „Dosavadní zkušenosti říkají, že majitelé nemovitostí aukce vítají a výsledky pro ně bývají příjemným překvapením,“ potvrzuje Milan Žák.

Průběh aukce

O aukci se zájemce dozví od makléře, případně na webu RE/MAX, kde je u konkrétní nemovitosti uvedeno, že prodej probíhá prostřednictvím tohoto systému. Ve většině případů bývá o formátu prodeje nemovitosti rozhodnuto až podle počtu potenciálních zájemců. Ti jsou v případě aukce makléřem informováni o datu jejího začátku a dostanou čas pro podání nabídky. Celý proces probíhá pomocí nedávno spuštěného on-line systému, do kterého má zájemce vlastní unikátní přístup. Po vypršení celkového času pro podání se vybere a kontaktuje výherce aukce. „Makléř vidí výsledky aukce až po jejím skončení. Dříve mu to systém neumožní. Díky tomu, že nevidí vývoj cen ani nabídky od jednotlivých kupujících, je zabezpečeno, že nebude nikomu nadržovat ani informovat o vývoji ceny,“ zakončuje Jan Štohanzl, majitel realitní kanceláře RE/MAX Consult.

V rámci sítě RE/MAX už proběhly desítky aukcí. Ve všech případech došlo k nárůstu prodejní ceny a tedy vyššímu užitku pro prodávajícího. 

Témata: nemovitosti | bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky