Zateplení je k ničemu, pokud s energií neumíte zacházet, varují odborníci

Vyměnit stará a netěsnící okna a dveře za moderní, zateplit fasádu a optimalizovat vytápění. Podobná témata řeší v současné době mnoho majitelů domů po celém Česku s vidinou nemalých budoucích úspor. Mnozí z nich ale zapomínají na to, že ani sebelepší technologie jim nepomohou ve chvíli, kdy s energií neumí zacházet efektivně. Častokrát s ní dokonce plýtvají.

Ilustrační fotografie
reklama

Povědomí lidí o tomto problému je přitom stále relativně omezené. Mnoho lidí sice investuje nemalé peníze do zlepšení energetických vlastností svého domu či bytu, na druhou stranu ale uspořenou energii plýtvají. Stačí si vzpomenout na zbytečně rozsvícené žárovky, přes noc puštěný monitor od počítače nebo hrající rádio, které nikdo neposlouchá. Podobné chování je přitom časté hlavně ve firmách. Drtivá většina lidí, kteří energie v podnicích využívají, je neplatí. Nemají tedy problém s plýtváním. Neuvědomují si však, že peníze, které protopí či prosvítí, budou chybět někde jinde.

Rozdíly? Až desítky procent

Problém se však netýká pouze firem, ale i rodinných domů a bytů. Rozdíly ve spotřebě dvou zcela identických domů mohou kvůli tomu být i v řádech desítek procent ročně. „Ani skutečnost, že rodina žije v domě v energetické třídě A, tedy nejúspornějším, nezabrání vysokým účtům za energie, pokud bude teplota nastavena na 26 °C a každý člen domácnosti si každý večer napustí plnou vanu horké vody,“ uvedl ředitel sekce kontroly a správy Státní energetické inspekce Michal Vokáč. Podle něj mohou přitom lidé ročně doslova vyhodit oknem až desítky tisíc korun. „Lidé jsou sice ochotni šetřit třeba na potravinách, energie už si ale nehlídají. Tam přitom úspory smysl mají,“ doplnil Vokáč.

Jak tedy na to? Kombinací obojího

Odborníci se shodují, že šetřit není až tak složité, lidé musí postupovat uvědoměle. Nejúčinnější je tedy zkombinovat odpovědné chování s moderními technologiemi. „Při nákupu elektrospotřebičů je vhodné si ohlídat jejich energetickou třídu a kupovat ty, které potřebují k provozu méně energie. Zatímco ty ve třídě A budou k vašim penězům milosrdné, třída G udělá v peněžence průvan. Také úsporné žárovky mohou zpomalit odtok úspor z vašeho konta,“ vypočítal možné varianty Vokáč.

Velkou část úspor pak představuje vylepšení energetických vlastností domu, hlavně zlepšení vytápění, jeho zateplení a další energeticky úsporné prvky. „Velmi v tomto pomohou moderní dveře a okna, přes která nebude zbytečně teplo unikat. Důležitou kategorií je rovněž kvalitní stínění, které umožňuje omezit úniky tepla a snížit náklady na vytápění až o 10 %,“ popsal Lubomír Valenta, marketingový manažer společnosti Lomax, která na trhu nabízí široký sortiment prvků stínicí techniky. „Exteriérová stínicí technika značně ovlivňuje energetickou bilanci budovy. Zatímco v zimě lze díky ní omezit úniky tepla a tím snížit náklady na vytápění, v létě je zase možné omezit náklady na chlazení,“ dodal Valenta s tím, že nejefektivnější účinek má stínicí technika v návaznosti na elektrické pohony. „Kombinací pohonů s časovými spínači a různými čidly typu tepelného či větrného senzoru lze dosáhnout inteligentního řízení budovy, která se tak může „sama starat“ o ideální nastavení venkovních žaluzií či rolet v závislosti na ročním období,“ uzavřel Valenta.

Témata: energetika | bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky