Startuje Nová zelená úsporám. Rozdělí přes miliardu na zateplení domů

Ministerstvo životního prostředí připravilo nový program Zelená úsporám na roky 2013 až 2020. Ten počítá s rozdělením alespoň 28 miliard korun, které by měl stát získat v příštích letech z aukcí emisních povolenek, uvedl v úterý ministr Tomáš Chalupa (ODS).

660
reklama

Ministerstvo předpokládá, že žádosti začne přijímat od srpna 2013. Do programu přitom budou přijaty všechny realizace od 1.1. 2013. Očekávaná výše první výzvy je 1,4 miliardy korun a měla by být určena výhradně na rekonstrukce rodinných domů. Domy obytné, panelové či veřejné služby tak budou následovat později. Podpora bude mít přitom tři různé formy - přímou podporu, zvýhodněný úvěr a bonus, který spočívá v podpoře na výměnu zdroje vytápění.

Stát si od programu slibuje, že bude působit prorůstově a rychle rozhýbe zejména odvětví stavebnictví, ale i návaznou výrobu, dopravu a některé služby. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) z něj budou těžit zejména malé a střední podniky. Do roku 2020 by také měl pomoci ke vzniku více než 75 tisíc pracovních míst. "Jedna koruna přinese 2,84 koruny z hlediska dodatečného HDP," dodal Nečas.

Sedmdesát procent peněz programu by přitom mělo jít na soukromé objekty a 30 procent na objekty veřejných služeb. Oproti předchozímu programu však bude mít odlišná pravidla.

Například při snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 40 procent vznikne nárok na podporu 25 procent z nákladů. U snížení potřeby alespoň o 50 procent to bude 35 procent z nákladů a u snížení alespoň o 60 procent bude podpora představovat plnou polovinu nákladů.

U veřejných budov pak bude míra přímé podpory až 90 procent z celkových způsobilých výdajů.

A slibovaných 28 miliard nemusí být podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) číslo konečné. Ve hře jsou totiž ještě další miliardy, které by mohly přitéct z EU. "Počítáme s tím, že v rámci evropských prostředků je možné nalézt plus deset miliard korun," řekl Chalupa.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky