O program Nová zelená úsporám je obrovský zájem, MŽP přidalo další miliony

Příjem žádostí na úsporná opatření v rodinných domech v letošní NZÚ dosáhl o tomto víkendu svého limitu. Vyčleněných 600 milionů korun žadatelé vyčerpali už v sobotu 4. července, během které systémem prošlo rekordních 419 úplných žádostí v hodnotě převyšující 105 milionů Kč. Příjem ale běžel dál do tzv. zásobníku, v němž bylo 120 milionů Kč. Tyto prostředky žadatelé vyčerpali dnes. Prodloužený víkend byl tedy, co se týče zájmu žadatelů rekordní. MŽP se proto obratem rozhodlo alokaci v programu pro rodinné domy navýšit o 300 milionů Kč.

Ilustrační fotografie
reklama

Poslední žádost byla do systému vložena v sobotu v 10:22 hodin, další pak už byly přijímány do zásobníku, který činil 20 % alokace, tedy 120 milionů korun. Jen během soboty, tedy za jediný den, bylo do zásobníku vloženo 315 žádostí téměř za 74 milionů korun.

„ Zmíněná čísla nejlépe dokazují, že nová opatření, která jsme s Fondem nastavili, fungují. Program Nová zelená úsporám jsme nastavili vhodně pro větší množství žadatelů. Na Státním fondu životního prostředí jsme zavedli celou řadu opatření, zjednodušili jsme podmínky, zefektivnili a zrychlili administraci. Mimořádný zájem o realizaci opatření na rodinných domech tedy ukazuje, že naše cesta je správná a že se nám daří dostat mezi více lidí peníze na smysluplná opatření zlepšující životní prostředí,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

I po vyčerpání 600milionové alokace i zásobníku ale poběží příjem žádostí pro rodinné domy dál. MŽP se rozhodlo obratem přidat do programu 300 milionů Kč.

„Rozhodně chceme podpořit jednak projekty v zásobníku a pak i ty další, až do vyčerpání 900milionové alokace. K jejímu navýšení použijeme finanční prostředky z dražeb emisních povolenek za druhé čtvrtletí tohoto roku, rovněž můžeme využít případně nedočerpanou alokaci na bytové domy. Kromě toho během podzimu plánujeme spuštění dlouhodobé kontinuální výzvy NZÚ s postupným doplňováním peněz dle výnosu z dražeb emisních povolenek,“ prozradil ministr životního prostředí Richard Brabec.

V plném proudu je také administrace podaných žádostí. Schváleno je 1076 žádostí za 229 miliónů korun, plynule probíhá i jejich proplácení tak, jak příjemci dokládají realizaci opatření. K dnešku bylo proplaceno 45 žádostí za 2,5 milionu Kč, dalších 55 žádostí za 2,9 milionu je v procesu financování.

„Daří se nám plnit to, co jsme slíbili – jednoduchá administrace, jasná pravidla a pevně dané lhůty, kdy garantujeme proplacení od podání žádosti do 9 týdnů, a řada projektů je proplacena do 6 týdnů od podání žádosti,“ sdělil ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Největší zájem o dotace je dlouhodobě v Moravskoslezském kraji, kam směřuje více než 17 % celé alokace, následuje Středočeský kraj se 13 %. Nejmenší zájem je naopak v Karlovarském kraji, který se na požadovaných dotacích podílí jen 1%. Skoro polovinu všech žádostí tvoří žádosti na zateplení stávajících rodinných domů, přičemž na požadované alokaci se podílejí skoro ze 70 %. Velmi žádaná je nově zavedená dotace na tzv. „dílčí opatření“, žadatelé tak mohou komplexní renovaci svého domu rozložit do delšího časového období. U alternativních zdrojů energie mají lidí zájem o instalaci solárních termických systémů a také tepelných čerpadel, převážně typu vzduch-voda.

Veškeré informace a pravidla naleznete ZDE.

Témata: CZK | zelená úsporám

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky