Apple Pay konečně v Evropě

Nová éra placení přichází do Evropy, první zemí je Velká Británie. Podle asociace Visa Europe začíná přechod od plastových karet k digitálnímu řešení.

Ilustrační fotografie
reklama

Držitelé debetních a kreditních Visa karet vydaných předními britskými bankami mají nyní přístup k nově spuštěné službě Apple Pay. Ta uživatelům přístrojů iPhone 6, iPhone 6 Plus, Apple Watch, iPad Air 2 a iPad mini 3 nabízí snadný, bezpečný a diskrétní způsob placení prostřednictvím těchto zařízení. Apple Pay lze používat na jakémkoli bezkontaktním terminálu, který již teď využívají držitelé karet Visa po celé Velké Británii milionkrát denně.

Průzkum Visa Europe  zveřejněný v květnu ukazuje, že existuje vysoká spotřebitelská poptávka po mobilních platebních řešeních, zejména ze strany uživatelů iOS, z nichž 60 procent chce platit za zboží a služby mobilním telefonem. To naznačuje, že Apple Pay bude mít u zákazníků úspěch.

„Poptávka po mobilních bezkontaktních platbách, v kombinaci se skutečností, že 70 procent lidí ve Velké Británii vlastní mobilní telefon, znamená, že dílky skládanky do sebe zapadají a že jsme svědky seismického otřesu a přechodu od plastu k digitálnímu řešení. Se spuštěním Apple Pay je jasné, že mobilní řešení se záhy stanou preferovaným způsobem pro používání kreditních a debetních karet,“ uvedl Jeremy Nicholds, výkonný ředitel mobilních plateb Visa Europe.

Apple Pay na stovkách tisíc míst

Apple Pay lze použít k placení kdekoli, kde jsou akceptovány bezkontaktní karty Visa. Již teď karty Visa s Apple Pay akceptuje přes 410 000 terminálů na 250 000 místech po celé Velké Británii. 

Při spuštění bude služba dostupná klientům bank MBNA, Nationwide, NatWest, RBS, Santander, a Ulster Bank. Tito uživatelé si budou moci své debetní a kreditní karty nahrát do Apple peněženky Passbook a začít používat službu Apple Pay. V příštích měsících se přidají další banky, včetně First Direct, Halifax, HSBC, Lloyds a TSB.

Česká republika je na Apple Pay připravena

Spuštění služby Apple Pay lze díky rychlému startu ve Velké Británii brzy očekávat i v České republice. „Naše země je velmi dobře připravená na příchod mobilních bezkontaktních plateb. Tím pádem i na službu Apple Pay. Česko má totiž jednu z nejlepších bezkontaktních infrastruktur v Evropě,“ informoval David Brendl, manažer inovací Visa Europe.

Pokud by americká technologická společnost souhlasila s expanzí na český trh, mohli by majitelé zařízení Apple platit svými smartphony nebo hodinkami na jakémkoli bezkontaktním terminálu. Tyto terminály jsou přitom v Česku už nyní běžnou součástí například velkých maloobchodních řetězců. V současnosti je více než 80 % všech platebních terminálů bezkontaktních.

„Vedle toho podle prognóz Visa Europe bude do konce roku 2017 naprostá většina všech terminálů v Česku bezkontaktních a tím pádem jakoukoliv platbu bude možné provést pouze mobilem nebo hodinkami,“ konstatoval Brendl.

Bezpečnost především

Klíčovým aspektem všech produktů Visa je bezpečnost a soukromí. „Když přidáte do Apple Pay kreditní nebo debetní kartu Visa, údaje karty nejsou uloženy ani v přístroji, ani na serverech Apple. Namísto toho Visa vygeneruje jedinečný klíč neboli Device Account Number, který je přiřazen Vašemu přístroji, a na něm je uložen,“ informuje Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Nastavení Apple Pay je velice prosté. Držitelé karet Visa buď mohou jednoduše zvolit kartu již uloženou v účtu iTunes nebo zvolit kartu zcela novou. Při nákupu v obchodě pak jen přiložíte iPhone k bezkontaktnímu terminálu a prst na snímač otisku prstů, který je součástí telefonů Apple.

Protože spotřebitelé používají své karty Visa s Apple Pay, budou využívat stejných výhod, jaké mají dnes u svých debetních a kreditních karet, včetně ochrany proti zneužití v případě neautorizovaných nákupů a široké akceptační sítě po celém světě.

Karty Visa nahrané do Apple Pay budou fungovat na všech bezkontaktních terminálech fungujících na bázi technologie NFC a pro všechny částky při potvrzení identity kupujícího přes Touch ID. Počet britských firem, které přijímají mobilní platby vyšších částek (přes 20 liber) stále roste a Visa očekává, že další obchody a restaurace provedou požadovaný upgrade tak, aby ke konci roku přes 80 procent bezkontaktních terminálů přijímat platby jakékoli hodnoty přes Apple Pay a další mobilní bezkontaktní služby.

Apple Pay funguje na přístrojích iPhone 6, iPhone 6 Plus a Apple Watch. Pro platby prostřednictvím mobilních aplikací je Apple Pay kompatibilní s modely iPad Air 2 a iPad mini 3.

Témata: apple | iphone

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky