Češi chtějí zpět bankovní poplatky! Jak je dostat?

V Česku vypukla revoluce proti nesmyslným bankovním poplatkům! Stovkám lidí se nelíbí, že banky si účtují poplatky za spravování úvěrových účtů. Proto nyní žádají banky o jejich vrácení a právníci tvrdí, že mají šanci. Přečtěte si, jak zaplacené peníze získat zpět.

660
reklama

Klienti českých bank se inspirovali v Německu a i oni podobně jako naši západní sousedé chtějí zpátky nesmyslné bankovní poplatky za vedení úvěru. Na internetu se dokonce objevil jednoduchý návod, jak dostat zaplacené bankovní poplatky z úvěru či hypotéky zpět.

Nejdříve musíte vyzvat svou banku k vrácení uhrazených poplatků. Využít k tomu můžete vzorový formulář z webu jdeto.de, který se zrušením poplatku za vedení úvěru či hypotéky zabývá.

Banky na to většinou reagují odmítnutím nebo mlčí. Je to logické, protože banky získávají z těchto poplatků velké peníze.

Podle informací televize Nova nesmyslně placené poplatky zatím získali zpět klienti Raiffeisenbank a Komerční banka. Ta dokonce od nového roku poplatky za vedení nebo správu úvěrového účtu či hypotéky raději vůbec neúčtuje.

Smůlu zatím mají zákazníci České spořitelny, ta totiž odmítá poplatky klientům vracet.

Pokud vás vaše banka takto odmítne máte dvě možnosti. Buď jít k soudu. To je ale finančně náročné. Nebo se obrátit na bezplatného finančního arbitra. Jeho rozhodnutí má stejnou váhu, jako kdyby rozhodl soud. K tomu vám opět poslouží formulář z webu jdeto.de.

Právníci přitom vycházejí ze sporu, který se odehrál před více než rokem v Německu. Jeden z klientů se soudil s bankou o poplatek za vedení úvěrového účtu. Spolkový soudní dvůr ale konstatoval, že poplatek slouží jen bance, klient z něj nezískává žádné služby navíc. Proto je jeho sjednání i placení neplatné. Odborníci předpokládají, že to lze použít i na českou legislativu, jednak díky podobnosti s německou právní úpravou, jednak vše vychází ze stejné evropské směrnice.

Témata: banky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky