České domácnosti dluží bankám téměř 1,7 bilionu

Zadlužení českých domácností u bank a družstevních záložen se za duben zvýšilo o 8,3 miliardy korun na 1,673 bilionu korun. Meziročně bylo jejich zadlužení vyšší téměř o 108 miliard korun. Dluhy nefinančních podniků v dubnu vzrostly o 8,8 miliardy na 1,114 bilionu Kč. V porovnání se stejným měsícem loňského roku stouply o 58,6 miliardy. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka.

CZK
reklama

Dluhy domácností rostou nepřetržitě od února 2016, nejvíce peněz si lidé půjčují na bydlení. Úvěry na bydlení dlouhodobě tvoří zhruba tři čtvrtiny dluhů domácností.

Zadlužení nefinančních podniků za poslední rok kolísalo. Za loňský březen kleslo, poté až do října rostlo, ve zbytku roku se naopak snižovalo. Po lednovém zvýšení se dluhy firem v únoru vrátily k poklesu. Mezi úvěry poskytnutými podnikům v ČR mají v členění podle původní doby splatnosti nejvýznamnější podíl dlouhodobé úvěry, v dubnu se na celku podílely téměř 54 procenty.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky