Maláčová rozhazuje miliardy. Schillerová neměří všem stejným metrem?

Ministryně financí za ANO Alena Schillerová dnes vyzvala v návaznosti na tvorbu státního rozpočtu šéfku resortu práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD) k revizi sociálních dávek. Maláčová k tomu novinářům řekla, že lze ušetřit pouze na příspěvcích na bydlení. Předseda sociálních demokratů a vicepremiér Jan Hamáček dodal, že ale na tom nespolupracují ministerstva v gesci hnutí ANO. Ministerstvo pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) nedodalo potřebné cenové mapy obvyklého nájemného, poznamenal.

Alena Schillerová
reklama

Potom, co Schillerová oznámila ukončení práce na první fázi přípravy rozpočtu na příští rok včetně růstu rodičovského příspěvku, je podle Maláčové důležité, že strany nalezly shodu na rodičovské. ČSSD ještě čeká na výsledek jednání o platech.

"Trochu mě mrzí, že nemám žádné výsledky po revizi sociálních dávek. Zatím paní ministryně mě informovala, že pro rok 2020 má úsporu asi 250 milionů korun, což je kapka v moři rozpočtu, který bude mít MPSV příští rok 674,2 miliardy," uvedla před jednáním kabinetu Schillerová. Maláčová později reagovala tak, že ministryně financí má podrobný návrh na revizi dávek na bydlení k dispozici a v příštích týdnech bude vložen do připomínkového řízení.

"Zároveň jsme v únoru předložili poměrně podrobnou analýzu, že jiná revize sociálních dávek v tuto chvíli nepřipadá v úvahu, protože další velké nepojistné sociální dávky jsou rodičovský příspěvek, který, doufám, dnes schválíme, a příspěvek na péči, který jsme nedávno navýšili," uvedla Maláčová. Více než 90 procent rozpočtu jejího úřadu tvoří podle ní mandatorní výdaje, které nařizuje zákon.

Maláčová také v žertu poznamenala, že Schillerová nepřistupuje ke všem resortům stejně. Po ministerstvech dopravy a školství (v gesci ANO) nechce, aby hledala peníze na dálnice či růst platů učitelů, uvedla.

"Pokud kritizujeme ministerstvo práce a sociálních věcí, že má velký rozpočet, a současně se chlubíme tím, že masivně zvyšujeme důchody, to jedno bez druhého prostě nejde. Nejde v ministerstvu zároveň škrtat a současně zvedat důchody o 900 korun, to já věřím, že pochopí časem i pan premiér (Andrej Babiš)," hájil Maláčovou Hamáček.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky