Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi platí státu sedmou nejvyšší část mzdy ze zemí OECD

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Daňové zatížení mezd v České republice vloni činilo 43,7 procenta, proti předchozímu roku se tak zvýšilo o 0,38 procentního bodu. V rámci 36 členských států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) bylo sedmé nejvyšší. Vyplývá to z dnešní zprávy OECD.

Daňové zatížení mezd ukazuje, jaké procento z celkových mzdových nákladů tvoří daně z příjmu zaměstnanců a odvody na sociální a zdravotní pojištění. Počítá se z průměrného příjmu svobodného a bezdětného zaměstnance.

Průměrné daňové zatížení mezd v celé OECD se loni naopak snížilo, a to o 0,16 procentního bodu na 36,1 procenta. Výrazný pokles zaznamenalo daňové zatížení mezd v Estonsku, ve Spojených státech, Maďarsku a Belgii, a to díky daňovým reformám, upozornila OECD.

Belgičané měli navzdory tomuto poklesu i nadále nejvyšší daňové zatížení v rámci OECD, státu ze své mzdy odvedli 52,7 procenta. Naopak nejnižší daňové zatížení bylo v Chile, kde činilo pouze sedm procent.

V rámci zemí visegrádské čtyřky bylo v loňském roce daňové zatížení mezd v České republice druhé nejvyšší po Maďarsku, kde činilo 45 procent. Na Slovensku činilo 41,7 procenta a v Polsku 35,8 procenta, vyplývá z údajů OECD.

Témata:  platy / mzdy zaměstnanci zaměstnavatelé daně Kalkulačky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.