Proč a jak nežít od výplaty k výplatě? Rady, jak se naučit spořit

Podle průzkumu Češi a finance, který realizovala Sberbank na konci roku 2018, žije asi pětina Čechů od výplaty k výplatě. Na konci měsíce jim tak zbydou 2000 korun či ještě méně do měsíců dalších. 12 % lidí si dokonce stranou neodkládá žádné peníze. Úraz, nemoc, nutné opravy v domácnosti, každý člověk se za svůj život alespoň jednou dostane do situace, kdy musí sáhnout do svých úspor. Pokud ale žádné nejsou, může se i zpočátku malá překážka proměnit ve velký problém. Tady je pět základních rad, jak se naučit spořit.

Ilustrační fotografie
reklama

Zapisujte si, za co utrácíte

Průzkum ukázal, že záznamy o rodinném rozpočtu nějakým způsobem vede 70 % Čechů, třetina nikoliv. Mít jasný přehled o výdajích však nemusí být vždy snadné, obzvlášť v případě, máte-li účty u více bank, kreditní kartu a k tomu i nějaké peníze v hotovosti. Řídit se jen výpisem z karty proto není vždy spolehlivé. Na výpisu z účtu totiž uvidíte jen celkovou sumu za nákup, ale nepoznáte jednotlivé položky. Nevzpomenete si, za co přesně jste před měsícem utratila 500 korun v drogerii. Byly to pleny pro dítě nebo dva laky na nehty?

Řešením může být zápisník nebo aplikace v mobilního telefonu, kam si výdaje můžete zapisovat okamžitě (nejpozději večer). Takové pravidelné poznámky navíc mohou působit i jako prevence proti zbytečným útratám.

Po čase zápisky analyzujte a zbytečné výdaje omezte
 
Co je psáno, to je dáno. Pořekadlo, kterým se určitě vyplácí řídit i pokud jde o váš rozpočet. „Díky pravidelným záznamům o tom, kolik jste daný měsíc utratili, získáte jasný přehled o toku vlastních financí, z něhož se při dalším rozhodování můžete poučit,“ říká David Middleton ze Sberbank. Najdete-li ve svých záznamech opakující se výdaje za věci a služby, které váš rozpočet zbytečně zatěžují, jako jsou nezřízené nákupy v drogerii či návštěvy předražených restaurací, můžete do budoucna zkusit tyto útraty omezit a sledovat, jak se objem vašich úspor pomalu navyšuje. Zkuste si třeba jeden měsíc odpustit něco, za co pravidelně utrácíte, aniž by to bylo nutné a uvidíte, co se bude dít.

Stanovte si vlastní cíle
 
Lépe se šetří, když máte před sebou vidinu něčeho hezkého, když si chcete splnit nějaký sen. Toužíte například strávit příští vánoce v Austrálii? Taková dovolená něco stojí, a tak se vyplatí začít si peníze odkládat co nejdříve. Zvládnete-li měsíčně ušetřit 5 – 10 tisíc korun, můžete se začít těšit na krásné Vánoce třeba u protinožců.

Odkládejte své peníze pravidelně
 
Když díky rozpočtu vidíte, kolik vám měsíčně zbývá, můžete začít šetřit automaticky. Nastavte si trvalý příkaz a přebytečné finance ihned po výplatě posílejte někam, kde je nemůžete tak snadno utratit. „Pravidelné ukládání přebytečných financí na zvláštní účet může být velmi efektivním způsobem, jak vytvořit dostatečně velký finanční polštář pro vaše budoucí potřeby či nenadálé situace. Chcete-li mít naspořené peníze neustále k dispozici, ideálním řešením je založení spořicího účtu. Na rozdíl od běžného účtu jsou zde vaše peníze neustále zhodnocovány. Například u Sberbank vám k vašim úsporám připíšeme 1,03 %,“ říká David Middleton ze Sberbank

Zvyšujte hodnotu svých peněz  
 
Průzkum ukázal, že pravidelně investuje jen 15 % lidí, nejčastěji lidé s vyššími příjmy. Investování ale rozhodně nemusí být jen výsadou těch nejmajetnějších. „Investovat může v dnešní době v podstatě každý, kdo dokáže dát pravidelně stranou alespoň pět set korun a vytvářet si tak určitou finanční rezervu. Stejně jako u spořících produktů, i v případě investic se vyplácí pravidelnost. Rozložíte-li totiž své investice v čase a začnete nakupovat podíly pravidelně i v období výkyvů finančních trhů, ‚průměrujete‘ tak hodnotu svých investic. Než se ale do investování pustíte naplno, určitě není od věci vše dopředu konzultovat s odborníkem. Ten vám může pomoci s výběrem vhodných fondů i se zvládáním emocí v období tržních poklesů, “ dodává Jan Skála, produktový manažer Sberbank pro investice.

Nejčastější výmluvy chronických utrácečů

  • Nutně potřebuji nové boty, telefon, …

Lákadel je mnoho a vždycky bude něco, co bychom si rádi dopřáli. To by nám ale v pravidelném spoření bránit nemělo.

  • Vždyť je to jenom stovka… 

Takhle se vymlouvá pan Karel, který sází 100 korun týdně už 20 let. Za tu dobu mohl ušetřit 104 000 korun a to nejsou žádné drobné.

  • Já stejně neuspořím moc, nemá to cenu… 

Každá koruna se počítá. Paní Lenka si každou padesátikorunovou minci, kterou dostane, dává stranou. Za půl roku tak ušetří kolem 5 000 korun.

  • Neutrácím za zbytečnosti, nemám už kde ušetřit… 

Často nemáme přehled, kam naše peníze během měsíce mizí. Přitom ale za drobnosti, které si hned nevybavíme, utrácíme až překvapivě velké částky.  Napadlo vás někdy, že taková pravidelná ranní káva u stánku vás ročně vyjde třeba i na 8 – 10 000 korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky