Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mzdy v Česku rostou. Jak si říct ještě o víc peněz?

lidé
lidé
Foto: MoneyMAG.cz

Rostoucí a stabilní ekonomika ve spojení s nízkou nezaměstnaností přinesly mnoha zaměstnancům v posledních měsících a letech vyšší mzdy. „Někde rostly až o desítky procent. Více peněz dostávají lidé v dělnických profesích ve výrobě a logistice, vyšších částek na výplatnicích se dočkali také lidé zaměstnaní v obchodních řetězcích,“ říká Tomáš Surka, managing partner v personálně-poradenské společnosti Devire.

Mzdy však nerostly všem. A leckoho napadá, zda není vhodná doba pro to, aby si právě nyní o vyšší plat svým šéfům řekl. „Přijít však za nadřízeným s tím, že panuje nízká nezaměstnanost, a tak chce přidat, není dobrý postup,“ upozorňuje Tomáš Surka. Žádost o vyšší mzdu je lepší spojit s dokončením úspěšného projektu nebo s jiným pozitivním výsledkem, který má pracovník právě za sebou. Obchodníkům pomůže získání důležitého zákazníka, dosažení nebo významné překonání domluvených cílů, jindy je vhodným argumentem pro žádost o vyšší plat nově získaná kvalifikace.

Naopak není vhodné přijít za nadřízeným s tím, že všichni kolegové v práci nebo známí z jiných firem berou více než on. Anebo vytáhnout argumenty typu, že děti chodí na drahé kroužky, nebo že potřebuje zrekonstruovat byt. Takové věci nesouvisí přímo s prací a nadřízené nemusí zajímat.

Zaměstnavateli není ani vhodné vyhrožovat odchodem z firmy, pokud ke zvýšení nedojde. Jestliže však pracovník dostal konkurenční nabídku s lepším platovým ohodnocením, není od věci ji svému nadřízenému představit.

O kolik peněz navíc si může zaměstnanec říct? Vhodných je pět až deset procent. K většímu navýšení může dojít, pokud zaměstnanec povýší. Anebo v situaci, kdy dostane více zodpovědností než doposud.

A jak se připravit na to, že nadřízený zvýšení platu odmítne? Je dobré s nadřízeným probrat, proč žádosti nevyhověl a zkusit si nastavit cíle nebo podmínky, které už příště zvýšení mzdy přinesou.

Témata:  platy / mzdy zaměstnanci zaměstnavatelé smlouvy lidé

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Láká vás investování? Investiční desatero pomůže nenaletět podvodníkům

Je všeobecně známo, že pravidelné investování nejenže ochrání peníze před inflací, nabízí také zajímavou možnost, jak zhodnotit své peníze. Nedávný průzkum, který jsme realizovali ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos, ukázal, že investiční apetit Čechů stále roste. Zvýšilo se procento těch, kteří mají nějaký typ investice. V současnosti jde o 47 % populace, zatímco březnový průzkum, ukázal na 42 % populace. Začít investovat jde již s pár set korunami. Jak správně investovat a navíc předejít tomu, abychom nenaletěli podvodné nabídce? Pomůže vám k tomu investiční desatero.