Vláda navýšila limity příjmů pro zásady odměňování

Zásady pro odměňování manažerů ve státních firmách nebo firmách se státní účastí se nově budou týkat těch, jejichž roční příjem přesáhne 2,5 milionu korun. Vláda totiž dnes na návrh ministerstva financí zvýšila limit z 1,8 milionu korun. Na twitteru o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Ilustrační fotografie
reklama

Úřad změnu odůvodňuje tím, že je třeba limit přizpůsobit vývoji manažerských mezd v ČR, které v posledních letech rostly. Naposledy byl totiž limit stanoven v roce 2010. Zásady by se tak nově měly dotknout nově manažerů s měsíčním hrubým příjmem nad 208.000 korun.

Podle vládních zásad odměňování má manažer ve státní firmě zaručenou jen maximálně polovinu svého ročního příjmu podle smlouvy. Druhá půlka závisí na splnění stanovených kritérií a výsledcích firmy.

Mezi další pravidla zásad odměňování patří to, že v případě konkurenční doložky by její výše neměla přesáhnout šestinásobek průměrného měsíčního příjmu. Zároveň může být tato částka v případě vlastního odchodu manažera krácena podle délky odpracované doby.

Stejně tak i odchodné nesmí přesáhnout šestinásobek průměrného výdělku. Odchodné se ovšem nevyplatí v případě manažerského selhání nebo vlastního odchodu.

Pokud má manažer sjednány obě formy, tedy odchodné i konkurenční doložku, nesmí jejich souhrnná výše přesáhnout šestinásobek průměrného měsíčního výdělku.

"Obří zlaté padáky jsou ve státních firmách nepřijatelné. Jejich manažeři budou odměňováni výhradně podle výsledků své práce," uvedla na twitteru Schillerová.

Podle zprávy o plnění zásad odměňování vedoucích zaměstnanců a členů orgánů těchto společností, kterou projednala na počátku listopadu vláda, se zásady odměňování týkají 174 míst v 35 firmách. Celkem 108 pozic spadá pod ministerstvo financí, z toho 54 míst ve společnosti ČEZ. Příjmy nad 1,8 milionu korun ročně má i 33 manažerů ve společnosti Letiště Praha. V případě ministerstva průmyslu a obchodu se příjem nad 1,8 milionu korun týká 23 pozic v sedmi firmách, u ministerstva dopravy 18 pozic ve čtyřech firmách, u ministerstva zemědělství devíti pozic u osmi společností, u ministerstva dopravy šesti míst v pěti firmách a u ministerstva vnitra deseti pozic u dvou společností.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky