Kdy začít s dětmi mluvit o penězích. A jak je naučit šetřit?

Se začátkem školního roku se děti každý den díky novým spolužákům setkávají s mnoha lákadly. Navíc si i sami často vyhlédnou třeba roztomilou panenku, plyšového medvídka nebo nové kolo. Většinou záhy následuje otázka: “Mami, tati, koupíš mi to?” A přesně tohle je příležitost, jak s dítětem probrat první lekci ze světa financí a ujasnit si výši kapesného.

Ilustrační fotografie
reklama

Kdy začít mluvit o penězích?

Začněte s tím co nejdřív. Vždyť už v pohádkách děti slyší o zlaťácích nebo oslíčkovi otřes se a vědí, na co se peníze používají. Důležité ale je, aby si od malička vybudovaly zdravý přístup k hospodaření. A tak s vašim potomkem mluvte o všem, co se financí týká. Samozřejmě tak, aby správně pochopil, co mu chcete o penězích sdělit. Opravdu důležité ale je debatu neodkládat a nespoléhat až na to, co se dozví ve škole. Protože vzorem jste dítěti především vy sami a to, jak s financemi hospodaříte doma.

Varujte před dluhy

Chce si dítě od vás půjčit peníze? Zeptejte se ho, jak vám je vrátí a kdy. Protože dnes to může být dvacet korun na čokoládu, ale až dospěje, může se zadlužit tak, že skončí v osobním bankrotu.  „Proto je dobré začít děti na život připravovat skutečně co nejdříve. Pokud jim totiž vštípíte zdravý vztah k financím už v útlém věku, budou mít větší šanci uhlídat své příjmy a výdaje. Pravděpodobnost, že v budoucnu skončí v dluhové pasti, se tak sníží,“ tvrdí specialistka zákaznické péče Zonky Kateřina Sazamová.

Schopnost vědomě zvažovat pro a proti při nakládání s penězi a strategicky své výdaje plánovat, nazýváme spotřebitelskou gramotností. Ideální cestou k tomu, aby ji získalo, jsou jeho touhy.

Splněná přání ze svých peněz

Pokud vaše ratolest po něčem zatouží, zkuste mu nabídnout, ať si na to uspoří z kapesného. A nebojte se mu je začít dávat! Děti by se totiž měly už od raného věku seznamovat s tím, jakou mají peníze hodnotu a učit se, jak s nimi hospodařit.

„Osvědčilo se mi koupit dětem prasátko a do něj každý den dostávaly dvě pětikoruny. Jenže jen jedna byla skutečná mince. Druhá byla papírová. Jednu mohly utratit hned, ale tu druhou ne. Takže ji musely ušetřit,“ prozradila svůj tip například matka dvou dcer Alžběta Klesalová z Brandýsa nad Labem.

Proč je dobré dávat dětem kapesné

  • Naučíte dítě hospodařit s určitým množstvím peněz.
  • Dítě se učí postupně tomu, jak spořit. Třeba na věci, které chce a jedno kapesné na ně nestačí.
  • Větší děti si díky vlastnímu účtu osvojí zacházení s „imaginárními penězi“ a praktické věci ohledně vztahu s bankou. Například, jak používat internetové bankovnictví nebo vybrat z bankomatu.
    Kdy s kapesným začít

Pravidelné kapesné by děti měly dostávat s nástupem do školy. Dohodnutou částku prvňáčkům vyplácejte ideálně jednou týdně v určitý den. S přibývajícím věkem pak interval postupně prodlužujte.

„Dle úvahy mohou rodiče sumu i navýšit anebo naopak umenšit tak, aby zohlednili kupní sílu dítěte. Například zdvojnásobit vklad: Když našetříš na polovinu kola, tak ti ho koupím nebo zbytek dostaneš k Vánocům,“ radí psycholog Jeroným Klimeš.

Zároveň je také potřeba dítku vysvětlit, že pokud utratí všechno v první „výplatní den“, na další “rodičovskou dotaci” si musí počkat do dalšího.

Kapesné na míru

Je složité obecně říct, kolik peněz by dítě mělo v kapesném dostávat. Začít můžete s několika desítkami korun a pokud se dítě v hospodaření osvědčí, zkuste přidat. Orientačním “stropem” pak může být částka, kterou jste ochotni snést, aby váš potomek utratil za úplné nesmysly. A to se stát opravdu může, protože se teprve učí s penězi zacházet. Zároveň by obnos peněz, které dítě od vás dostává, neměl být dramaticky odlišný od toho, jaký dostává většina jeho vrstevníků.

Výjimkou jsou samozřejmě situace, kdy se v souvislosti s kapesným objevují problémy.

„Drogy, uplácení kamarádů a podobně. To jsou důvody pro snížení anebo zrušení kapesného,“ dodává Jeroným Klimeš.

1. až 5. třída     10 –     50 Kč
6. až 9. třída   200 –   400 Kč
Střední škola  400 –   800 Kč
Vysoká škola  600 – 1 000 Kč

Zodpovědnost za výdaje

Pokud u máte starší dítě, zkuste mu projevit důvěru. Svěřte mu třeba, aby si samostatně platilo obědy ve škole nebo účet za telefon. Jednak si bude své nové zodpovědnosti vážit, a pak také velmi rychle zjistí, že existují platby, které je prostě nutné zaplatit.

To automaticky povede i k tomu, že nebude penězi plýtvat. Platí-li si zmíněné obědy ve škole a onemocní, bude čistě v jeho zájmu, jídlo si odhlásit. Ušetří tak peníze, které by jinak propadly. Částku navíc ale z kapesného neodčítejte, dítě si ji zaslouží. Dokázalo ji totiž uspořit.

„Zásadní je zjištění, že ne všechny peníze jsou na útratu a existují i nějaké povinné výdaje. Své místo v plánování financí by ale mělo mít i spoření a také investice,” radí Kateřina Sazamová z P2P platformy Zonky, pomocí které mohou například už studenti investovat od 200 korun měsíčně.

Právě mladí kladou velký důraz na sociální jistoty. V Česku podle loňského průzkumu Broker Consulting očekává zlepšení své finanční situace přes 60 % lidí ve věku 18 až 26 let a pomoci si chtějí právě spořením nebo investováním. To potvrzují i data ze Zonky, kde studenti a lidé na úplném začátku pracovní kariéry tvoří téměř 10 % investujících. Jedním z nich je i 21letý Michal: „Začal jsem ze zvědavosti, chtěl jsem se zapojit v oblasti investování do půjčování peněz jiným lidem. Nejprve jsem investoval 500 korun, které jsem mohl postrádat z letní brigády, a od té doby jde o pár set korun vždy, když mi nějaké peníze zbydou. Peníze, které jsem investoval do půjček konkrétních lidí, se mi postupně zhodnocené vrací a já je znovu posílám do oběhu. Nerad bych do budoucna žil od výplaty k výplatě, ale měl co nejdříve nějaké prostředky stranou.“

Finanční gramotnost nabývá na významu a ve výchově dětí by rozhodně neměla chybět. Vždyť i sami dospělí často podlehnou a zbytečně se zadluží. Naučte proto své děti, že se mohou obejít bez drahých dárků pod stromečkem anebo luxusní dovolené, pokud si na to sami nevydělaly. Spadnout na dno dluhové pasti za to opravdu nestojí.

Témata: děti | finance | Peníze | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky