Omezení handlování s trafikami se nekoná. Babiš otočil a ANO blokuje pirátský návrh nominačního zákona

Piráti dnes předložili návrh nominačního zákona, za který se postavili vedle Pirátů poslanci KDU-ČSL, TOP 09, ČSSD a STAN. V minulosti mu podporu vyjádřil také premiér v demisi Andrej Babiš, na dnešním jednání však otočil.

Ilustrační fotografie
reklama

Klíčové opatření v boji za transparentní obsazování řídících a kontrolních orgánů společností s majetkovou účastí státu nyní blokuje. Návrh narazil také u komunistů, kteří nyní s ANO vyjednávají o místech ve státních firmách výměnou za podporu vlády.

Poslanec Pirátů Tomáš Martínek, navrhovatel tisku, v úvodní řeči uvedl, že obsazování jmenovaných pozic nemá zákonem daná pravidla, což zvyšuje riziko korupce a nepotismu, tedy tzv. trafikantství: „Vláda nyní může nominovat osobu do řídícího či kontrolního orgánu bez ohledu na doporučení výboru pro personální nominace. Náš návrh proto obsahuje závaznost doporučení výboru, rozšiřuje zákon o vlastnickou politiku státu i okruh osob, na které zákon dopadá. Osoby ucházející se o zmíněné pozice by měly být vybírány na základě svých schopností a neměly by funkci dostávat jako trafiku. Druhou věcí je vlastnická politika státu, kterou dnes vyjadřuje pouze strategický dokument, za jehož nedodržení neexistují žádné sankce.“

Jakub Michálek následně připomněl, že funkční legislativa v oblasti vlastnické politiky státu, kterou má dle návrhu Pirátů schvalovat Poslanecká sněmovna, mohla v minulosti státu ušetřit miliardy: „Vláda kritizuje požadavek, aby zásadní rozhodnutí o majetku státu schvalovala Sněmovna. Kdybychom takový model měli už v době privatizace, mohli jsme se vyhnout případům, jako bylo OKD. Skutečně to není tak, že státní majetek musí zůstat pouze v kompetenci vlády, navíc jako dnes vlády bez důvěry. Ve Švédsku nebo Finsku má parlament kontrolní pravomoci vůči vládě, aby ke zneužití výkonné pravomoci nemohlo docházet.“

Piráti opakovaně upozorňovali na nutnost přijetí nominačního zákona kvůli handlování s pozicemi ve státních podnicích, aktuálně v souvislosti s vyslovením důvěry vládě. „Přislíbení míst ve státních firmách bylo součástí koaličních jednání. Komunisté při vyjednávání dle informací z tisku požadují desítky až stovky míst ve státních firmách. Je tedy zřejmé, že nepodporují zákon k omezení politických trafik, který nyní předkládáme,“ podotkl poslanec Mikuláš Ferjenčík. Zpravodaj zákona Leo Luzar (KSČM) zákon doporučil v 1. čtení zamítnout.

Premiér v demisi Andrej Babiš v minulosti uvedl, že pirátský návrh ve Sněmovně podpoří. Během dnešního jednání však svůj postoj změnil a hnutí ANO podalo návrh na zamítnutí zákona z pera Pirátů. Současně premiér v demisi oznámil, že nominační zákon předloží vláda do konce června.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky