Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kajínek příštím prezidentem? Jeho slova vyvolala pořádně žhavou diskuzi

Jiří Kajínek
Jiří Kajínek
Foto: Jakub Hněvkovský / EuroZprávy.cz / INCORP images

Jiří Kajínek, který byl odsouzen za dvojnásobnou vraždu a který dostal v loňském roce od prezidenta Miloše Zemana milost, plánuje kandidaturu na prezidenta. A jeho slova vyvolala pořádný rozruch.

„Při příští volbě budu kandidovat na prezidenta. Vězení je pro to dobrá průprava,“ prozradil Kajínek na diskuzi v Hodoníně. V Plzni mu prý už před loňskými volbami navrhovali, že mu seženou potřebných 50 tisíc podpisů. „To jsem ale odmítl, protože kandidoval Miloš Zeman a proti němu se já rozhodně nikdy nepostavím. Vděčím mu za svobodu a samozřejmě jsem ho volil,“ cituje jeho slova Blesk.

Jeho slova vyvolala na sociálních sítích pořádně žhavou diskuzi. A zapojily se i některá známé osobnosti. „Proč ne? Dnešním prezidentem je stonásobně usvědčený lhář a ruský troll. Premiérem je bývalý udavač komunistické státní bezpečnosti a trestně stíhaný dotační podvodník. Proč by příštím prezidentem nemohl být nájemný dvojnásobný vrah? Zřejmě si to zasloužíme...“ posteskl si šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.„Tak před udělením milosti asi byla uzavřena dohoda, že bude kandidovat až v dalších volbách, že jo... #Kájínek #Zeman Náš lid bude mít aspoň z čeho vybírat... (Babiš, Okamura, Kajínek, Klaus), uvedl na twitteru onkolog a člen celostátního výboru KDU-ČSL Vít Ulrych.

„Škoda, že to nevyšlo včera, byl by to hezký dárek z lásky jednak všem ctitelkám pana Kajínka, jednak všem ministrům spravedlnosti, kteří v minulosti vyjádřili pochyby ohledně korektnosti odsouzení pana budoucího kandidáta, a jednak ústavním právníkům, politologům a podobné havěti. Kdo chcete, malujte si oponenta pana Kajínka v 2. kole,“ uvedl na facebooku ústavní právník Jan Kudrna.

„Jasný favorit!“ komentoval zprávu cestovatel a novinář Dan Přibáň.

„Kajínek for president 'Seděl Antonín Zápotocký, Ludvík Svoboda, Gustáv Husák i Václav Havel. Nebyl bych tak zdaleka první,' dodal Kajínek. Doporučoval bych ještě milovníkům přímé demokracie prosadit referendum, ve kterém by občané sami rozhodli, zda chtějí očistit Kajínkovo jméno. Nejlépe savem,“ navrhl známý historik působící v Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Blažek.

„What could possibly go wrong?“ ptá se v souvislosti s Kajínkovou kandidaturou Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty. Slova této anglické fráze by se dala přeložit jako „Co by se mohlo stát?“

Témata:  Jiří Kajínek

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy