Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti požádali o zprávu OLAF týkající se Babišova Čapího hnízda

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák.
Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák.
Foto: Mikuláš Křepelka / EuroZprávy.cz / INCORP images

Piráti zaslali ještě před Vánoci Ministerstvu financí ČR žádost o poskytnutí informací týkajících se zprávy OLAF ve věci šetření kauzy Čapí hnízdo. Ministerstvo financí, které má zprávu od Evropského úřadu pro boj proti podvodům k dispozici, se zveřejněním či komentováním závěrů dle Pirátů příliš otálí.

Piráti se proto obávají, že to souvisí nejen s následujícím hlasováním Sněmovny o důvěře vládě, ale i s obstrukcemi ve věci hlasování o vydání premiéra Babiše a pana Faltýnka Sněmovnou k trestnímu stíhání.S žádostí o poskytnutí zprávy OLAF se na ministryni financí Alenu Schillerovou obrátil již dne 22. prosince 2017 předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Na základě zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny PČR a Zákona o svobodném přístupu k informacím musí ministerstva poskytovat poslancům informace nezbytné pro výkon jejich funkce. Povinností instituce, pokud žádosti dle zákona č. 106 vyhoví, je takto poskytnutou informaci následně zveřejnit na svých webových stránkách a tím ji zpřístupnit veřejnosti.

“Jediný důvod, proč zprávu tajit, by byly nutné úkony trestního řízení. Ministerstvo by mělo v každém případě vysvětlit důvody utajování zprávy veřejnosti. Jsem přesvědčen, že občané mají právo znát závěry této zprávy, neboť padesátimilionovou dotaci na Čapí hnízdo již zaplatili. A rozhodně by je měli znát co nejdříve poslanci, kteří jednak mají hlasovat o důvěře Babišovy vlády, a také o vydávání premiéra Babiše a šéfa klubu pana Faltýnka k trestnímu stíhání. O vládě se bude poprvé hlasovat již 10. ledna 2018,” vysvětluje předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek

Pro Piráty se v souvislosti se zprávou OLAF nic nemění. “Do vlády s ANO vstupovat nehodláme, ani ji nepodpoříme, ani ji nebudeme při volbě tolerovat odchodem. Podmínky účasti Pirátů na vládě nesplňuje tato konstelace hned v několika kritériích, nikoliv pouze v osobách premiéra Babiše a pana Faltýnka. Takto jsme to prezentovali našim voličům měsíce před volbami. Postupujeme jako tvrdá, ale konstruktivní opozice. S touto strategií jsme byli zvoleni a své slovo držíme. Ostatně jako vždy,” dodává předseda strany Ivan Bartoš.

Stejně tak platí závazek Pirátů z prvního hlasování jejich poslaneckého klubu: “Budeme hlasovat pro vydání nehledě na pseudoudálosti, které se k případu prohánějí médii. Již 22. října, tj. den po volbách, kdy byl založen poslanecký klub Pirátů, jsme o tom hlasovali. Předseda našeho klubu Jakub Michalek se navíc jako člen Mandátového a imunitního výboru již seznámil se spisem a neshledal žádné okolnosti, proč bychom měli bránit tomu, aby věc projednal nezávislý soud. Nechť se inženýr Babiš a pan Faltynek obhájí. Sami přece tvrdí, že jsou v kauze nevinní,” dodává Bartoš.

Témata:  Pirátská strana Andrej Babiš farma Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy