Ministerstvo zajistí bezplatné stravování pro deset tisíc dětí

Pomoc dětem, jejichž rodiče si nemohou dovolit platit obědy ve školních jídelnách, pokračuje již třetím rokem. Do aktuální výzvy „Potravinová pomoc dětem ve vážné sociální nouzi“ Operačního programu potravinová a materiální pomoc, kterou MPSV vyhlásilo na jaře, se přihlásilo osm krajů. Ve školním roce 2017/2018 bude mít bezplatné stravování zajištěno téměř deset tisíc dětí z nemajetných rodin.

Ilustrační fotografie
reklama

„Ke čtyřem krajům, které již pomoc čerpají, se od září připojí další čtyři. Nemusí jít přitom o konečné číslo, protože výzva je stále otevřená,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

K Libereckému kraji, Jihomoravskému kraji, Kraji Vysočina a Praze se nově přidají také kraje Královéhradecký, Moravskoslezský, Karlovarský a Plzeňský. Kraje už uzavřely smlouvy o spolupráci s celkem 458 školami a mateřskými školkami. Nejvíce zapojených školských zařízení je v Moravskoslezském kraji (101), následuje Praha (79) a Jihomoravský kraj (71), nejméně jich je v Plzeňském kraji (10).

Pomoc formou bezplatného stravování ve školních jídelnách a mateřských školách je určena pro děti ve věku 3 až 15 let, jejichž zákonní zástupci pobírají alespoň tři měsíce dávky v hmotné nouzi. Ředitelé zapojených škol odhadli počet potřebných dětí na deset tisíc. Nejvíce jich je opět v Moravskoslezském kraji (3 011 dětí) a Jihomoravském kraji
(1 945 dětí). Rodiče, kteří o pomoc projeví zájem, musí během června a července prostřednictvím Úřadu práce vyplnit potvrzení, že dávky v hmotné nouzi pobírají a souhlasí se zapojením dítěte do projektu.

Náklady ve výši téměř 56 milionů korun jsou financovány z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) prostřednictvím Operačního programu potravinové a materiální pomoci. Kraje, které se dosud do výzvy nepřihlásily, mají čas do konce října. Podpora jim může být přiznána ale už jen na 2. pololetí školního roku 2017/2018. Podrobnosti výzvy jsou zveřejněny na webu MPSV.

S placením školních obědů pomáhá rodičům v nouzi také organizace Women for Women v rámci svého projektu „Obědy pro děti“. S Women for Women uzavřelo MPSV letos memorandum o spolupráci za účelem rozšíření pomoci i na ohrožené děti, které nespadají do cílové skupiny Operačního programu (matky samoživitelky, osoby, kterým
nebyla zpracována dávka v hmotné nouzi). Více informací se dozvíte na www.obedyprodeti.cz.

MPSV krajům na obědy pro děti dosud poskytlo přibližně 19 milionů korun. Nyní obědvá ve zhruba 200 školách kolem 3 400 dětí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky