Miliardář Soros má vážné problémy. Maďarsko chce zavřít jeho univerzitu

Maďarská Central European University založená miliardářem a filantropem Georgem Sorosem se dostala do problémů. Vedení instituce tvrdí, že kvůli vládou navrhovaným změnám maďarského zákona o vysokých školách „by bylo nemožné, aby pokračovala ve svém působení“. Škola v Budapešti funguje více než 25 let, informuje agentura AP.

Maďarsko, ilustrační fotografie
reklama

Rektor univerzity Michael Ignatieff ve svém prohlášení uvedl, že uzavření školy založené americkým miliardářem Georgem Sorosem „by poškodilo maďarský akademický život a negativně ovlivnit vztahy maďarské vlády“ a jejich sousedů, dalších členů Evropské unie a Spojených států.

Univerzita, kterou navštěvuje téměř 1800 studentů - většinou Maďarů, uvedla, že návrh zákona předložený parlamentu Zoltanem Balogem, ministrem, který dohlíží na vzdělání, je speciálně určen k poškození školy. Škola by například měla povinnost otevřít areál ve státě New York, kde je také akreditovaná, a udělovat tituly, které by byly akceptované jak v Maďarsku a USA.

Navrhovaná změna by také eliminovala výjimky umožňující akademickým pracovníkům ze zemí mimo EU působit na univerzitě bez pracovního povolení, instituce by si také musela změnit své jméno.

Ignatieff proto navrhuje rozhovory s vládou, při kterých by měla být nalezena „uspokojivá cesta kupředu, která umožňuje CEU pokračovat v Budapešti“. „Budeme bránit naše úspěchy rázně proti komukoliv, kdo se snaží očernit naši práci v očích maďarského národa,“ dodal.

Premiér Viktor Orbán je bývalý příjemce Sorosova stipendia, ale postupně se změnil v kritika tohoto v Maďarsku narozeného filantropa. Obvinil ho, že chce ovlivňovat maďarskou politiku a že podporuje masovou migraci do Evropy. Populistický Orbán vede tažení proti migrantům.

Jeho strana Fidesz také chce nová pravidla týkající se nevládních organizací, které dostávají finanční prostředky ze zahraničí. Opatření by se dotklo například Sorosem podporované protikorupční Transparency International a maďarské organizace Civil Liberties Union.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky