Roboti jsou budoucností lidstva. Připraví lidi o práci? EU chystá technickou revoluci

Hned po probuzení vás uvítá robot s čerstvě uvařenou kávou, řekne vám, jaké je venku počasí a doporučí, co si obléct. Samořídící auto vás následně odveze do práce, kde jste spolu s posledními lidskými kolegy, většinu z dalších zaměstnanců totiž nahradili právě roboti. Počet toalet se rozšířil na tři, pro muže, ženy a roboty. Že to zní jako vzdálená budoucnost nebo román Isaaca Asimova? Už za pár let by se mohlo jednat o realitu

Ilustrační fotografie
reklama

Umělá inteligence je zatím stále jen pojem ze science fiction, robotika se ale stala každodenní realitou. A čím více bude lidstvo závislé na elektronice, čím více robotů se bude pohybovat kolem nás. Toho si je vědom i Evropský parlament, který od ledna jedná o zavedení institutu "elektronická osoba" a o vzniku speciálního úřadu pro dohled nad roboty.
 
Inteligentní roboti jsou budoucností lidstva a bylo pouze otázkou času, kdy se jimi začnou politici zabývat. Ti nyní zvažují zavedení nového právního statutu, který by definoval elektronickou osobu jako osobu umělou, tedy robotickou. Na rozdíl od živých lidí bude mít řadu omezení a zejména jedno specifikum, funkci "kill switch". Tlačítko, kterým půjde robot zcela vypnout v případě, že by začal ohrožovat lidi kolem sebe.

Bezpečí především

Základním předpokladem, na kterém europarlament staví, je bezpečí a soukromí. Lidé by se neměli robotů bát, naopak by k nim měli přistupovat jako ke svým novým společníkům. Roboti by naopak měli dbát na soukromí lidí a jejich důstojnost, proto je třeba definovat jim zákony a vymezit šíři jejich možností. S tím by měla pomoci Evropská agentura pro robotiku a umělou inteligenci, která má definovat základní etické a technické otázky.
 
Návrh, který předložila Mady Delvaux-Stehres, poslankyně Evropského parlamentu v Lucembursku, také uvádí, že současné předpisy jsou v období technologické revoluce nedostatečné. Evropská unie by proto podle ní měla zavést základní etické principy dříve, než dojde k masovému rozšíření robotů tak, aby se zabránilo potenciálním hrozbám.

Roboti by také měli mít jistá pravidla. Budou například muset platit sociální pojištění, respektive jejich majitelé. Tento krok má pomoci při řešení otázky, která dnes není aktuální, brzy ale bude žhavým tématem, a sice nedostatek pracovních míst. 

Roboti připraví lidi o práci

Podle odhadů Světového ekonomického fóra má nástup robotů do roku 2020 nahradit až 5,1 milionu pracovních míst. S tím se bude muset Evropa vypořádat a některé země již v tichosti začaly. Zkouší uvést do praxe takzvaný zaručený příjem, tedy částku, která bude vyplácena všem občanům bez ohledu na to, jestli pracují či nikoliv. To by mohlo působit jako protiváha robotické práci.
 
Na stole už byla i otázka daní. Pokud totiž mají mít roboti výsady a práva jako lidé, není možné, aby neodváděli daně. To vše se ale zatím řeší v teoretickém měřítku, pokud by parlament návrh schválil, není jisté, že se jím bude zabývat Evropská komise. Následně by se mu musely věnovat jednotlivé státy, a to může celý proces protáhnout na několik let.

Jisté je, že dříve či později budou muset vrcholní politici otázku robotů uspokojivě vyřešit. Technická revoluce se nezastavitelně dere kupředu a pokud se chceme vyhnout zpětného zavádění základních zákonů robotiky, které definoval spisovatel Isaac Asimov, nebo jednotkám Blade Runnerů, kteří budou uprchlé roboty lovit po naší planetě, je potřeba na to být připraveni.

Témata: věda | technika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky