50 milionů muslimů je ochotno akceptovat násilí a teroristické útoky, varuje expert

Holandský migrační expert a profesor Ruud Koopmans varuje, že na celém světě existuje asi 50 milionů muslimů, kteří jsou ochotni akceptovat násilí a podporovat ty, kteří provádějí teroristické útoky na obranu svého náboženství.

Ilustrační fotografie
reklama

„Muslimská populace je na celém světě odhadována na asi 1,6 miliardy lidí. Z nich jedna miliarda je plnoletá. Polovina z nich vyznává ultrakonzervativní islám, který se nestará o práva žen, homosexuálů a lidí jiného vyznání. Z těchto 500 milionů je nejméně 50 milionů muslimů ochotno akceptovat násilí vedoucí k obraně islámu," vypočítává

Samozřejmě ne každý je podle něj ochoten spáchat násilí, tyto úkony neprovádí přímo. „Ale hrozba číhá i u těch, kteří podporují radikály, povzbuzují je, nabídnou jim přístřeší, nebo jen drží pusu, když pozorují radikalizaci,“ cituje jeho slova německý server RP Online.

Koopmans, který působí v Centru společenských věd v Berlíně, kde vede Výzkumnou jednotku migrace, integrace, transnacionalizace, vysvětluje, že ve svých odhadech vychází například ze studie německého ministerstva vnitra z roku 2007 jménem „Muslimové v Německu“.

„V té době bylo zjištěno, že osm procent německých muslimů souhlasí s použitím násilí proti nevěřícím, pokud to slouží islámské komunitě,“ uvádí a dodává, že v Nizozemsku proběhla podobná studie v roce 2010 a že jedenáct procent holandských muslimů souhlasilo s tvrzením, že „existují situace, kdy je přijatelné z hlediska mého náboženství použít násilí“.
 
Další takové výzkumy proběhly i v muslimských zemích – a s podobnými výsledky, pro násilí se vyslovilo v průměru 15 procent muslimů. I proto vědec dodává, že jeho odhad o 50 milionech muslimů je spíše velmi konzervativní a že takových muslimů může být klidně až kolem 140 milionů.

„Není nic špatného na cizích kulturách, pokud hledají cesty, jak se připojit k většině ve společnosti. Tak vlastně mohou obohatit naše země. Ale s těmi, kteří jsou zde, aby šířit svou středověkou víru, a kteří jsou bohužel v islámských zemích velmi rozšíření, musí být zacházeno s nulovou tolerancí,“ myslí si expert.

Zdůraznil, že EU by si měla být mnohem větší pozor na prošetřování podezření, že islamisté mají otevřenou nekontrolovanou cestu do Evropy i v rámci ní. Uprchlíci a migranti by podle něj měli být umístěni nejprve v tranzitních zónách na „tak dlouho, dokud jejich identita nebude nejasná". Pozor by si podle něj země měly dát především na ty, kteří přichází bez dokladů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky