Zkorumpovaná pakáž? Babiš se pustil do novinářky ČT

Novináři České televize, konkrétně z pořadu Reportéři ČT, se v nejnovějším díle věnovali tomu, o kolik peněz by mohl přijít koncert Agrofert v případě, že jej jeho majitel a ministr financí Andreje Babiše kvůli novému zákonu o střetu zájmů nepřevede do svěřeneckého fondu. A Babiš s novináři pořádně a nekompromisně zúčtoval.

Andrej Babiš
reklama

„Za třináct let jsme od politiků schytali hodně urážek. Ale ministr financí Andrej Babiš je všechny hravě překonal: podle něj jsme zkorumpovaná pakáž. Podobný výrok nemá v právním státě místo bez předchozího rozsudku a nemůže si ho dovolit ani sebemocnější politik. I když se mu nelíbí, že informujeme o jeho střetu zájmů,“ píše se na facebookovém profilu Reportérů ČT.

Novináři ČT připomínají, že už za několik dní začne platit zákon, který ministrům zakazuje obchodovat se státem. V reportáži se proto věnovali tomu, o jak velké objemy peněz by mohl přijít Agrofert, pokud jej Andrej Babiš nepřevede například do svěřenského fondu. „Pořad Reportéři točí pořady na objednávku. Vy jste jedna zkorumpovaná pakáž, která natočila o mně 16 pořadů, a teďka točíte zase něco o mně,“ uvedl na kameru ČT Babiš.

„V civilizovaném světě se po takovém skandálním výroku politika zvedne vlna novinářské solidarity.Jsme ještě částí civilizovaného světa?“ zastal se novinářů šéf TOP 09 Miroslav Kalousek na Twitteru.

„Zkorumpovaná pakáž? Jako fakt? Tohle říká vicepremiér novinářce se zapnutou kamerou? Takže odteď už je prostě všechno jedno?“ reagoval na kauzu bývalý novinář ČT Martin Veselovský. „Někdo říká, že Babiš není transparentní, mne teda přijde docela průhlednej,“ uvedl na Twitteru český sémiotik a odborník na analýzu dat ze sociálních sítí Josef Šlerka.

Říkají nepřesnosti a nesmysly. Znáte je, spustil Babiš o ČT

Později se věci zřejmě Babišovi jeho slova rozležela v hlavě a tak na profil Reportérů na Facebooku napsal vzkaz nejen pro autory pořadu, ale také pro jeho diváky. „Zdravím vás všechny. Jen chci říct, že pořad České televize Reportéři o mně točí od 4. listopadu 2013 (taková náhoda, pár týdnů po volbách) někdy fakt neuvěřitelné věci. Často jsou mimo nebo říkají nepřesnosti a nesmysly, no, znáte je. A dneska večer by měl být "můj" jubilejní dvacátý díl, tak se dívejte, ale poprosil bych, nejdřív se podívejte na tuhle Kavárnu, zabere vám to tři minuty,“ vzkázal.

Přidal odkaz na video, ve kterém vysvětluje, jak jej novináři neustálými dotazy „přinutili podívat se na to, jaké měl od roku 1993 příjmy“. „Tak jsem zveřejnil všechny své zdaněné příjmy. Někteří redaktoři ale zapomněli, že jsou i příjmy, které se nedaní, a tak začali psát, že jsem neměl dost peněz na život. Nechal jsem si všechno vytáhnout a tady je do koruny vysvětlené, z čeho jsem žil a taky kolik jsem státu odvedl za ty roky daní. Budu rád, když to samé budou novináři požadovat po všech předsedech parlamentních stran,“ tvrdí Babiš.

Babiš podává na ČT stížnost

„Podávám stížnost na Radu ČT a Radu pro rozhlasové a televizní vysílání pro účelovost pořadu 168 hodin a Reportérů ČT. Co se týká Reportérů, tak to je velice zajímavý pořad, který vlastně permanentně manipuluje reportáže," oznámil v úterý Babiš. 

Podle Wollnera je podávání stížnosti celkem běžné, ohradil se ale proti Babišovu výroku v pondělním pořadu, že novináři jsou „zkorumpovaná pakáž, která točí na objednávku". „Jako novináři musíme přesně zvažovat fakta a nesmíme se splést vůbec v ničem, i když ukazujeme na nesrovnalosti v řádech milionů. Ale o nikom si bez soudního verdiktu nemůžeme dovolit říct, že je zkorumpovaný. A byl bych rád, kdyby tahle pravidla začala platit i pro politiky," řekl Wollner Českému rozhlasu.

Vedení ČT bude chtít, aby vicepremiér svá tvrzení doložil, nebo se omluvil. „V této chvíli jsme nuceni požádat ministra financí, aby jednoznačně upřesnil svůj výrok a doložil tvrzení, která zazněla ve včerejším vydání pořadu Reportéři ČT. Očekáváme, že pokud obvinění neprokáže, České televizi a především zaměstnancům redakce aktuální publicistiky se omluví," řekla ČTK mluvčí ČT Alžběta Plívová.

O čem vlastně byla poslední reportáž ČT o Babišovi?

Jaroslav Mašek z magazínu Forbes pro ČT vysvětloval, že Agrofert jako jedna z největších středoevropských skupin podnikající v chemii, potravinářství a zemědělství měla za rok 2015 tržby 167 miliard a čistý zisk 8,6 miliardy korun. Kvůli novému zákonu o střetu zájmů už ale není možné, aby firma patřící členovi vlády obchodovala se státem a získávala dotace. Hovoří se proto o tom, že by Babiš mohl Agrofert převést do svěřeneckého fondu.

Děkan Fakulty financí a účetnictví z VŠE Ladislav Mejzlík vysvětluje, že tento institut umožňuje vyčlenit část majetku fyzické osoby tak, aby se odstínila od jeho vlastnictví. „To znamená, že svěřenský fond nemá vlastníka, vlastník je anonymní. Musíte jmenovat správce svěřenského fondu. A podle zákona máte právo jej nejen jmenovat, ale také odvolat a dohlížet na jeho činnost,“ uvedl s tím, že fakticky o něm pak rozhoduje jeho šéf, který ale zřejmě bude pečlivě naslouchat zakladateli fondu – tedy Andreji Babišovi.

 
Pod Agrofert spadá řádově asi deset firem, které jsou závislé na veřejných zakázkách. Pokud by k nim neměli přístup, bylo by to pro ně pravděpodobně likvidační, poukazoval Jiří Skuhrovec, ekonom z firmy EconLab. Například v loňském roce dotoval stát velké potravináře částkou asi 400 milionů korun, asi čtvrtina této sumy připadla Agrofertu. „Když se podíváme na vývoj dotací, které vykazuje holding Agrofert, tak vidíme, že od roku 2011 tam začíná poměrně strmý nárůst. V roce 2011 obdržely celkem na dotacích necelých 600 milionů korun a v roce 2015 miliardu a 600 milionů korun,“ vysvětloval Jan Pavel z katedry veřejných financí VŠE.

Skuhrovec se pokusil spočítat, o kolik by Agrofert přišel, pokud by zůstal v rukou Babiše a nemohl by tak obchodovat se státem. Z veřejných zakázek by to bylo asi 705 milionů korun, z evropských dotací 176 milionů, zemědělských dotací 669 milionů. Největší položku pak činí zakázka pro státní společnost Čepro, který v loňském roce činila 2,7 miliardy korun. Celkem tedy jde o 4 miliardy 250 milionů korun. Jde ale jen o teoretická čísla, zákon se vztahuje až na nové zakázky, ty staré totiž jen tak platit nepřestanou.

Sporné Babišovy dluhopisy?

Další otázky vyvolal Babišův nákup korunových dluhopisů Agrofertu, které mu vynáší 90 milionů korun ročně. Z nich neplatí žádnou daň. „Andrej Babiš jako majitel Agrofertu nakoupil za 1,5 miliardy dluhopisy Agrofertu,“ připomněl senátor za zelené Václav Láska. „Ta operace musí být podle zákona a musí mít nějaký účel. Účel vydávání dluhopisu je posílit kapitál té firmy, dát jí prostředky, které ona potřebuje k nějakému účelu. Pokud ten účel není naplněn, pokud je to obchod jen fiktivní, který má skutečně sloužit jen ke zkrácení daně, pak se dostáváme do roviny daňové, že finanční úřad by tu daň měl doměřit,“ myslí si.

Otázkou tedy je, zda měl Agrofert nedostatek peněz, které se pokusil získat prodejem dluhopisů, nebo zda jen formálně vydal dluhopisy, aby majiteli na daních ušetřil desítky milionů. Podle ekonoma Mejzlíka v tom podle všeho byl záměr. „Jestli je tohle možno považovat za daňový únik nebo za trestný čin, to je úkol pro toho, kdo to bude vyšetřovat,“ uvádí. Podle Lásky je pak zásadní informace to, kde Babiš těch 1,5 miliardy vzal.

Děláte zmanipulované věci a reportáže na objednávku

Sám Babiš již dříve uvedl, že v letech 1993 až 2015 měl čisté příjmy celkem 2 531 768 228 korun. O několik týdnů dříve však uváděl částku výrazně nižší. Láska podotýká, že pokud dluhopisy nakoupil z legálních zdaněných prostředků, neměl by být problém to prokázat. „Prokáže to jednak předložením daňových přiznání, z nichž bude vyplývat, že takové příjmy a výdělky za uvedené období měl, a jednak tam budou výpisy z účtu, kde ta transakce bude zanesena. Takže prokázání tohohle by mělo být velmi jednoduché,“ říká Láska.

Babiš k tomu dodal, že se s novináři ČT nemá o čem bavit. „Já vám nemám co ukazovat. Mám příjem dva a půl miliardy, je na to trestní oznámení, takže policie to vyšetří,“ uvedl Babiš. Když jej ČT požádala, aby médiím předložil výpis z účtu a zbavil se tak podezření, Babiš je odpálkoval slovy o tom, že žádné podezření neexistuje. „Vy jste součástí kampaně, lidi za vás platí poplatek 135 korun měsíčně, máte 5,2 miliardy a děláte zmanipulované věci a jste zkorumpovaní a děláte reportáže na objednávku.“

Jeden z bývalých novinářů ČT se důrazně ohradil

„Novináři jsou zvyklí mávnout rukou nad ledasčím, ale není možné, aby o mě někdo veřejně v TV prohlašoval, že jsem zkorumpovaný a točím na objednávku. To je nejhorší, z čeho lze novináře obvinit. Je to stejné, jako kdyby Andrej Babiš o lékaři řekl, že záměrně poškozuje pacienty.
Pro Reportéry ČT jsem natočil o Babišově podnikání, jeho střetech zájmů atd. řadu reportáží, všechny byly korektní," uvedl ke kauze na facebooku někdejší reportér ČT Jan Moláček.

„Nejlépe to dokazuje skutečnost, že na nich nenašla žádnou chybu, kterou by napadla, ani armáda Babišových právníků. Na některé si Agrofert stěžoval, ale neúspěšně. Z jednoduchého důvodu - na rozdíl od Andreje Babiše nepublikujeme nic, co nejsme schopni dokázat. Já jsem nikdy v životě nenatočil ani jednu reportáž na objednávku a ruku do ohně dám i za ostatní novináře z Reportérů ČT," dodal. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky