Muslimové se obávají dalších Trumpových kroků

Trump v pátek vydal nařízení, podle kterého občané sedmi muslimských zemí mají na 90 dní zákaz vstupu do země. Jeho krok vyvolal velké pozdvižení ve světě. Státníci jako Theresa Mayová nebo Angela Merkelová se od této politiky distancovali. Trumpovo jednání vzbuzuje obavy nejenom v muslimských zemích, ale i na americké půdě. Muslimští občané USA se bojí, co přijde příště, píše The Huffington Post.

Ilustrační fotografie
reklama

Asi 150 muslimů se shromáždilo v Muslim Community Center v Silver Spring, aby zde diskutovali o možném osudu země a jejích muslimských obyvatel za vlády Donalda Trumpa. "Některé z věcí, které se stanou, vedou k větším věcem," říká 65letá Samina Ali, která je původem z Pákistánu a je občankou USA posledních 40 let. "Četla jsem o holocaustu, a to je to, jak to všechno začalo: malé incidenty, co se stávaly většími a většími a většími. ... Myslím si, že je to extrémní – tamto byly odlišné časy a tohle jsou jiné časy – ale samozřejmě vám to dělá starosti.“

Její dcera, 45letá Sarah Shakir dodává, že ví, že současné nařízení se nevztahuje na rodilé americké občany jako je ona či na ty naturalizované jako její matka, přesto se obává, že další příkazy by už mohly. „ Mám pocit, že se to může změnit každou chvíli, a to je to, co mě opravdu děsí,“ říká.

Ohledně Trumpova příkazu vládla nápadná nejasnost, jak ukazuje otálení Bílého domu s jeho vypuštěním, které se stalo až dvě a půl hodiny po tom, co jej Trump podepsal. Některé věci jsou stále nejasné, například zda držitelé zelené karty budou i nadále součástí zákazu. Úředníci Bílého domu si vzájemně odporovali než konečně v neděli oznámili, že držitelé zelených karet by měly být přijati. Je taktéž nejasné, jak soudní příkaz, který dočasně zablokoval některé části příkazu, bude fungovat v nejbližších dnech.

Právě nejasnost příkazu byla jedním z nejdůležitějších důvodů, proč se lidé shromáždili v centru, aby se zeptali expertů – Abeda Ayouba z  Arab American Anti-Discrimination Committee a profesora práva Khaleda Beydouna – co se právě děje. Ti jim nemazali med kolem pusy. Ačkoliv jsou zde pozitivní signály ze strany soudů i veřejnosti, Trumpa to zřejmě nepřinutí zastavit rozjetý proti-muslimský projekt, tvrdí. „Tento zákaz je první z mnoha islamofobních politik, které ještě přijdou,“ řekl Beydoun.

Oba pánové si myslí, že by se k seznamu mohly přidat další země. Pokud je někdo například doktor z Pákistánu, který má zelenou kartu a chtěl by jít pomoci do jiné země, nemusí se podle současného právního rámce strachovat, nemá ale žádnou jistotu, že podobný zákaz nevstoupí v platnost, když bude zrovna pryč. Oba odborníci proto radili posluchačům, aby se podle toho zařídili. „ Předpokládáte-li, že vaše země bude přidána, a myslím si, že to je většina arabských nebo muslimských zemí, pak je asi nejlepší zůstat na místě,“ řekl Ayoub.

Dodal též, že by si lidé měli dávat pozor na to, zákaz cestování, který zabraňuje vstup do USA pro lidi, kteří nedávno navštívili jednu ze sedmi zemí. Současný příkaz se vztahuje výhradně na státní příslušnosti, takže pokud by se jednalo o britského občana, který byl např. v Sýrii, tak ten by byl stále schopen přijít do USA.

Mezi otázkami na oba odborníky zazněla i ta ohledně muslimského registru. Odborníci řekli, že registr je pravděpodobný, ale že zřejmě nebude zahrnovat to, aby se do něj američtí občané zapisovali. Spíše se bude jednat o nějakou novou formu National Security Entry-Exit Registration System (NSEERS) George W. Bushe, který sledoval ne-občany vstupující do země. To neznamená, že by se občané neměli bát registru, upřesnil Beydoun, protože vláda by mohla sledováním shromáždit značné množství informací o amerických muslimech.

Účastníci se též ptali, jak by měli zvládat letištní vyšetřování, které už nyní je pro mnohé problémem majícím potenciál být ještě horší.  Odborníci jim doporučili znát svá práva, odpovídat na otázky zeširoka a ujistit se, že důvěryhodná osoba nebo právník zná informace o jejich letu v případě, že by byli zadrženi při příletu. Právě otázka cestování trápí 40letou Sairu Ahmed, která raději počká a nenavštíví své rodiče v Pákistánu, protože neví, jak se věci vyvinou. „I když jsme občany, prostě nevím, co se stane," říká Ahmed. "Jen proto, že jste muslim, budete označeni? Je to naše verze holocaustu, která je připravená ke spuštění; máme být označeni?“

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky