Kardinál Vlk: Stát musí nejprve pomáhat svým občanům, až pak těm pronásledovaným

K pondělnímu atentátu v Berlíně promluvil také český kardinál Miroslav Vlk. Ten si myslí, že náš pokoj je v Kristu a v evangeliu, tento základ pokoje se ale ztratil a přítomnost Boha slábne už od doby osvícenství. Uvedl to v rozhovoru pro Český rozhlas. Kromě toho se vrátil také k migrační krizi.

Kardinál Miroslav Vlk
reklama

„Lidé více rozvinuli: My jsme páni, my jsme svobodní, my si určujeme. A toto je náš poslední omyl, že zákony, které jsou v přírodě, jsou dány, nedáváme je my, ale musíme je respektovat,“ domnívá se duchovní.

Státy a vlády by podle něj měly chránit své občany a budovat pro ně pokojnou atmosféru. „Jsou hodnoty, které mají určitou hierarchii. Jistě je přední a základní, aby státy a vlády chránily své občany, aby pro ně budovaly pokojnou atmosféru. To je přední. A pak je druhé – i těm lidem, kteří jsou v neštěstí nebo pronásledovaní, utlačení a podobně, máme pomáhat,“ vysvětluje Vlk.

Domnívá se také, že je třeba, abychom migrační vlnu nepřijímali bez ohledu na všechno ostatní. „Je zapotřebí, aby migrační vlna byla kontrolovaná. Zkušenost ukazuje, že s touto vlnou, pokud není dostatečně kontrolovaná, přicházejí i teroristi. Víme, že Islámský stát je teroristická organizace, známe ideologii tohoto státu, že zabíjet je pro ně málem takovou duchovní povinností. Čili za této situace se Evropa a státy musí bránit,“ tvrdí.

„Potom je také zapotřebí, aby se státy dohodly, že bude zapotřebí, aby se ti migranti, kteří přijíždějí, přizpůsobili kultuře a atmosféře těch států, do kterých přicházejí,“ dodává kardinál Miloslav Vlk. Měli by podle něj respektovat základní věci – třeba aby se ženy nezahalovaly na veřejnosti do burek, aby bylo možné kontrolovat, kdo se pohybuje v ulicích a co dělá.

Domnívá se, že je zapotřebí, aby se v tomto migranti přizpůsobili naší kultuře. „Když k někomu přicházíme na návštěvu, nemůžeme si v cizím bytě dělat, co chceme,“ dodal.

Témata: Vlk, Miroslav

Doporučujeme

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky