Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vánočního kapra si na ulici kupuje polovina Čechů, omezí venkovní prodej EET?

Prodej kaprů, ilustrační fotografie
Prodej kaprů, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Předvánoční prodej kaprů je v plném proudu. Podle průzkumu společnosti Bizerba, výrobce váho-pokladen, je polovina Čechů zvyklá kupovat tradiční součást štědrovečerní večeře v ulicích na vánočních trzích či před obchodními domy. Pokud mezi ně patříte i vy, letos si tuto tradici možná „užijete“ naposledy. Od příštího roku začne i pro prodejce kaprů platit EET, jejíž podmínky bude téměř nemožné splnit.

Připlují kapříci i příští rok?

Pomyslný vlak EET, do kterého 1. prosince nastoupilo přes čtyřicet tisíc restauratérů, chystá další zastávku. 1. března příštího roku nabere další tisíce podnikatelů, z nichž někteří už nyní avizují, že stejně jako stovky hospod a restaurací, budou muset zavřít obchod nebo zrušit činnost. Pokud vláda neschválí výjimky, které by upravovaly podmínky pro malé podnikatele, jako jsou právě prodejci vánočních kaprů, bude se to týkat i jich.

Podle průzkumu společnosti Bizerba, výrobce váho-pokladen pro EET, si na tradici ve formě koupě vánočního kapra na trzích potrpí přes polovinu Čechů, přičemž trochu překvapivě více ženy než muži. Zda se jí dočkají i příští rok však zůstává otázkou.

Tři písmena jako konec tradice

Podmínky, které prodejcům ryb ukládá Státní veterinární správa, se totiž příští rok rozrostou o další, tentokrát o ty evidenční. S těmi však bude, na rozdíl od stále tekoucí vody v kádích či dezinfikovaných podložek, z technického hlediska zřejmě problém. V podobných provozech bude muset být totiž kromě váhy nově i pokladna napojená na systém EET.

„Prodejci ryb pracují v prostředí, které má velice specifické podmínky, z nichž nejrizikovější je všudypřítomná voda a mráz ovlivňující provoz elektrických zařízení. I přesto, že pro takováto prostředí existují pokladní systémy, jejich pořizovací cena je neúměrně vysoká sezónnímu prodeji a s největší pravděpodobností by ji bylo nutné promítnout kam jinam než do ceny a doplňkových služeb, jako je kuchání, porcování a podobně,“ říká otevřeně Martin Dvořák, obchodní ředitel společnosti Bizerba.

Promítne se řešení do cen?

Problém se ovšem netýká pouze funkčnosti a napojení potřebných zařízení na systém EET, ale také jeho obsluhy. Pokud by si měl prodavač, který pracuje v gumových rukavicích po každém vylovení nebo naporcování kapra tyto rukavice sundat, omýt a osušit si ruce, aby mohl s pokladnou vůbec pracovat a vytisknout účtenku s EET kódem, čekací doba by se fatálně prodloužila.

Řešením by sice mohlo být rozšíření stánku o obsluhu pokladního systému, která by pouze vážila, markovala a vydávala účtenky, to by ale znamenalo personální navýšení, které by s pořizovací cenou nových řešení dramaticky zvýšilo ceny a snížilo konkurenceschopnost. V nejhorším případě by mohlo vlivem EET dojít až ke ztrátě jedné z tradic, kterou Češi milují.

Témata:  Vánoce Zvířata EET (elektronická evidence tržeb)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy