Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

dTest: Norský losos jedovaté pesticidy neobsahuje, ale „prošel liposukcí“

Losos, ilustrační fotografie
Losos, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Mezi spotřebiteli se v poslední době šíří zprávy o nebezpečných chemikáliích v mase norských lososů. Časopis dTest se rozhodl oblíbenou rybí pochoutku zkontrolovat v laboratorních testech a zjistit, zda je na zprávách něco pravdivého. A ačkoliv se přítomnost chemikálií nepotvrdila, ne každý losos vyšel z testů dobře.

Poplašná zpráva kolující po internetu varuje před obsahem neurotoxinu v norských lososech pocházejících z chovných farem. Dokonce nazývá lososa jednou z nejjedovatějších ryb na světě. „Abychom si ověřili pravdivost informací, nakoupili jsme v českých obchodech deset uzených lososů z rybích farem a podrobili je sérii chemických, mikrobiologických a senzorických zkoušek,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, a dodává: „Z hlediska chemických kontaminantů byly všechny testované vzorky v pořádku. Výsledky naší sondy do lososího trhu se tedy s internetovou zprávou rozcházely.“

Horší zjištění však přinesl mikrobiologický rozbor, který ve dvou případech objevil přítomnost nebezpečných bakterií Listeria monocytogenes. „Losos značky Club del mar obsahoval ještě podlimitní a tudíž bezpečné množství bakterií. Nedostatečné hodnocení si však odnesl výrobek Salmon Norwegian Traditionally Smoked značky Connosieur, který jsme koupili v řetězci Tesco. Objevili jsme u něj 45násobné překročení limitu a okamžitě informovali kontrolní orgány i spotřebitele,“ oznamuje Hoffmannová. Inkriminovaná šarže byla ihned po ohlášení stažena z trhu a tři další prošly úřední kontrolou, jež už u žádné z nich nadlimitní množství listerií nenašla.

Kromě bezpečnosti se testy zaměřily i na obsah výživově nejzajímavějších látek, tedy rybího tuku a omega-3 a omega-6 polynenasycených mastných kyselin. Ty na svém obalu deklarovala pouhá polovina výrobků, byť od letošního prosince začne platit povinnost takové informace uvádět. Zjištěné množství tuku bylo proto porovnáno především s vědeckými údaji o tučnosti chovných lososů. „Výsledky nás nepříjemně překvapily. Zatímco zdroje uvádějí tučnost lososů v rozmezí 8 až 13 %, námi naměřené hodnoty se pohybovaly nejčastěji okolo 7 %, v případě OceanSea Norwegian Smoked Salmon klesl naměřený obsah tuku až na 4,3 %. Zdá se tedy, že při cestě na náš talíř prochází losos z farem řádnou liposukcí,“ poznamenává Hoffmannová a pokračuje: „Výrazná podprůměrnost ve srovnání s vědeckými tabulkami byla patrná i z výsledků měření obsahu většiny vybraných polynenasycených mastných kyselin. Zdroje například uvádějí průměrný 2% obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin, v našem testu jsme však naměřili maximálně 1 %, a to u výrobku Almar Salmon Norwegian Smoked, který si také z hlediska obsahu zdraví prospěšných živin odnesl nejvyšší, uspokojivou známku.“

Obsah tuku byl celkově nejproblémovější kategorií testu. Naopak všechny výrobky bez výjimky prošly při hledání nežádoucích látek – kromě pesticidů hledaly laboratorní testy i těžké kovy, polychlorované bifenyly a dioxiny a všechny výrobky si odnesly velmi dobré hodnocení. „Celkovým vítězem se stal Fjord Bohemia Norský uzený losos, který zaujal v senzorických testech velmi příjemnou vůní, chutí, vzhledem i konzistencí. Označení výhodný nákup si odnesl losos OceanSea Norwegian Smoked Salmon od řetězce Lidl díky dobrým výsledkům v senzorických zkouškách a příznivé ceně,“ uzavírá Hoffmannová test uzených lososů.

Témata:  dTest potraviny Losos

Související

Aktuálně se děje

12. dubna 2025 15:41

11. dubna 2025 10:26

10. dubna 2025 9:17

Trumpův velký omyl: Obchodní válka mu přerostla přes hlavu, dolar padá

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa se zásadně přepočítala. Nemá obchodní válku, kterou rozjela, plně pod kontrolou. Alespoň podle vývoje kursu dolaru. Americká měna ji zrazuje, protože Trumpovi lidé čekali posilování dolaru, který ovšem místo toho oslabuje. Třeba česká koruna si vůči němu za dnešek připisuje (v čase 15:35) výrazné takřka procento. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy