Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát vyhlásil válku kočkám a koťatům. Zakázal chov těchto domácích mazlíčků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Po zrádcích, zběhlících a špionech vyhlásil Islámský stát válku také kočkám a koťatům. Vůdci skupiny vydali novou fatwu proti chovu těchto domácích mazlíčků na území chalífátu.

Džihádističtí bojovníci v iráckém Mosulu pátrají po všech chovatelích koček. Může za to fatwa tamních kleriků, která je prý v souladu s jejich „pohledem, ideologií a přesvědčením". Píše to Server Daily Mail s odvoláním na Iraqi News.

Just learned from @dhirajmurthy that ISIS uses cute cat videos and makes emojis for propaganda -- shared this image #CJ2016 pic.twitter.com/BvIVDKzFGd

— Melissa Lewis (@iff_or) 30. září 2016

Obyvatelé severoiráckého Mosulu už byli varováni, aby zákaz, který byl vyhlášen v úterý, neporušovali. Džihádisté mezitím začali prohledávat všechny domy. Zavedeno bylo dokonce i absurdní nařízení, podle něhož čeká trest každého, v jehož domě se budou kočky pářit.

Paradoxní přitom je, že ještě nedávno teroristická skupina prostřednictvím internetu a sociálních sítí šířila fotky těchto mazlíčků ve snaze přilákat mladé bojovníky. Náboráři sázeli na to, že roztomilost koťátek bude „prodávat" jejich ideologii.

“@MailOnline: Apocalypse meow! ISIS begins searching houses for kittens in Mosul https://t.co/aPyunVspI0 pic.twitter.com/0XmGSeeBR9”

— Mike Walker (@New_Narrative) 5. října 2016

A zřejmě to fungovalo, server poukazuje na zprávu OSN z roku 2014, podle které se do Iráku a Sýrie nahrnuly tisíce džihádistů poté, co viděly fotky koček, které v náručí drželi bojovcníci IS se samopaly AK-47. Kvůli příspěvkům na sociálních sítích se ke skupině přidalo asi 15 tisíc bojovníků z 80 zemí světa.

Tento krok byl úmyslným pokusem nalákat mládež do teroristické skupiny, píše se ve zprávě. IS se prý snažil být „kosmopolitní" a získat příznivce i díky jiným mediálním zprávám.

Jeden twitterový účet jnénem Islámský stát koček ukazoval bojovníky IS, jak krmí a hrají si s koťaty, i poněkud zvrácené fotografie koček obklopených zbraněmi a granáty. Britský IS náborář Omar Hussein loni zveřejnil fotografie svého mazlíčka vedle propagandistických obrázků a rad o tom, jak se připojit ke skupině. Na jedné z nich jeho šedá kočka Lucy ležela stočená do klubíčka uvnitř sebevražedného pásu.

Témata:  Zvířata Muslimové Islámský stát

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy