Evropa neřeší vážné problémy s migranty, varuje europoslanec

Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil migrační tábor v Calais a jak tvrdí, nic horšího během cest po Evropě prý ještě neviděl. Cítil zde prý zejména strach a beznaděj.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

"Mnoho věcí, které od lidí vyslechnete při setkáních v různých zařízeních pro migranty i mimo ně, lze jen těžko ověřit. Nicméně příběhy žen v Itálii i na Maltě jsou si natolik podobné a popisují velkou spoustu detailů, že je nepravděpodobné, že si je vymyslely," píše v komentáři, který poskytl serveru EuroZprávy.cz.

"Například o tom, jak byly svými pašeráky z řad Islámského státu v Libyi zotročeny a měsíce znásilňovány, aby si některé z nich vydělali na cestu do Evropy a totéž je potkalo znovu na lodích během plavby s tím, že ani přítomnost členů rodiny nebo manžela tomu nezabrání. Pašeráctví ničí hodnotu člověka a jeho lidskosti a dělá z něj zboží a kusy jako z dobytka. Smrt člověka a jeho intimita v tomto zdegenerovaném světě bez pravidel nic neznamená," dodal.

"Podobně jako když mi vypravuje jeden z pracovníků neziskové organizace působící v Calais, že je zde řada žen a dětí bydlících v džungli nucena k prostituci. Pašeráci chtějí za převoz do Anglie jednoho člověka 5000 a více euro, přičemž za jeden sexuální styk inkasují částky mezi 5 – 10 euro. A když tuto několika tisícovou částku dají dohromady, řada z nich je natolik naivních, že pašerákům peníze odevzdají a chtějí být převezeni do Velké Británie. Ale tam se nikdy nedostanou," tvrdí dále europoslanec.

"Většina těchto migrantů skončí na první hraniční kontrole, kde je převaděči „předají" do rukou pohraničníků a zmizí s penězi. Policie je pak po zadržení a výslechu propustí a oni se vrátí zpět do džungle. Osobně převaděčství a parazitování na těchto lidech považuji za nejodpornější zločin a jsem pro jeho tvrdé trestání nejen odnětím svobody, ale i propadnutím veškerého majetku. Jsou to obchodníci s životy lidí a v mnoha případech i se smrtí," pokračuje.

"Znásilnění je jednám z nejčastějších důvodů psychických problémů a frustrace příchozích vedoucí k sebepoškozování nebo násilí. A tak spirála se roztáčí. Ve všech debatách, jako by se zapomínalo na to, že ženy a osamocené děti přicházející do Evropy si prošly peklem, které ale na území Evropy nesmí pokračovat. Proto je nutné na Francouze tlačit, aby „tábor" džungle v Calais okamžitě zrušili a ty, kteří páchají sexuální násilí a živí se převaděčstvím, okamžitě zavřít," uvedl Zdechovský.

"Ano, je třeba si nalít čistého vína a otevřeně říci, že většina lidí, kteří se dávají do rukou převaděčů, jsou negramotní nebo málo vzdělaní. 6 z 10ti příchozích umí špatně číst a psát. Věří různým nesmyslným slibům a nedokáží si informace ověřit. A to je informace, která při debatě o těchto lidech velmi často chybí. Právě i to může být jeden z hlavních problémů při jejich neregistraci. Takto jsou doslova ponecháni různým zločinným bandám na pospas, které si s nimi dělají, co chtějí," dodává.

"Calais určitě není jediným místem, kde se podobné věci odehrávají. Proto bychom měli začít o problémech znásilňování migrantů a jejich nucené prostituci otevřeně hovořit. V případě, že to neuděláme, očekávejme výsledky tradičních stran podobné těm v Německu. Dnes není čas na naivní politiku některých západoevropských států, ale na politiku systematickou, jasnou a především racionální, která musí ukázat, že Evropa chce pomoci skutečným uprchlíkům a sexuální násilníky a převaděče bude tvrdě trestat," uzavírá.

Témata: EU | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky