Boj o Hrad začíná. Hledají se kandidáti na budoucího prezidenta

Ačkoliv se to nezdá, druhá přímá volba prezidenta se rychle blíží a již nyní se roztáčí kolotoč příprav, které mohou rozhodnout o budoucí hlavě našeho státu. Iniciativa Peloton přišla s Kroměřížskou výzvou, která si klade za cíl vyhledat a podporovat vhodné demokratické kandidáty v příštích prezidentských volbách v roce 2018.

Pražský hrad
reklama

Kdo se stane prezidentem, až Miloši Zemanovi skončí pětileté volební období? Rozhodne-li se současný prezident kandidovat znovu, kdo se mu postaví? Tuto otázku začali řešit i tvůrci Kroměřížské výzvy, kteří si kladou za cíl vybrat člověka, který bude hájit základní demokratické principy.

"Ještě před několika lety nikoho nenapadlo, že hodnoty svobody a demokracie u nás budou znovu ohroženy. Jsou. Čelíme dnes nebezpečí zvratu od demokratického vývoje k autoritativní formě vlády populistů a posunu naší země do sféry vlivu nedemokratických režimů, jež neuznávají hodnoty svobody a lidské důstojnosti," stojí ve výzvě všem občanům České republiky.

Výzva se ale nesnaží vybrat jediného uchazeče o prezidentské křeslo, chce nabídnout celý peloton vhodných demokratických kandidátů, na jejichž výběru se bude podílet každý signatář. Již v pondělí se konala tisková konference Kroměřížské výzvy, na kterou dorazili i dva potenciální účastníci europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil a bývalý velvyslanec v Rusku a USA Petr Kolář.

„Já si velmi vážím toho, že v průzkumu se objevilo i moje jméno. Lichotí mi to a pokládám to za čest. Kroměřížskou výzvu beru velmi vážně. To, o co se opírá a z čeho vychází, je mi velmi blízké,“ řekl jeden z kandidátů Petr Kolář na tiskové konferenci.

 Bývalý velvyslanec Petr Kolář svou kandidaturu na prezidenta republiky stále zvažuje, podle jeho slov se připravuje již nyní. Finální rozhodnutí by mělo přijít na jaře příštího roku. "Je tam řada faktorů, které budou moje rozhodnutí ovlivňovat, od těch obecných, až po ty velmi osobní," popsal budoucí vývoj Kolář v přímém přenosu po tiskové konferenci.

Europoslanec Pospíšil už dříve o účasti v prezidentských volbách uvažoval, i v jeho případě by mělo přijít rozhodnutí během první poloviny příštího roku. "Já chci všem signatářům poděkovat za podporu, za to že jsem byl vybrán mezi 25 osobností České republiky," děkoval Pospíšil ve zdravici po konferenci a dodal: "Jsem přesvědčen, že takovéto občanské primárky jsou strašně důležité a mohou výrazně ovlivnit nejen výběr prezidenta, ale obecně klima v české společnosti."

Mezi další kandidáty Kroměřížské výzvy patří například známý textař Michal Horáček, který se ale od výzvy distancoval a jejím kandidátem na prezidenta nebude. Na svém profilu na Facebooku uvedl, že pokud se bude chtít stát hlavou státu, měla by se zohlednit skutečnost, že volba je přímá.

"A to znamená, že nepotřebuje žádné prostředníky; žádá si kandidáta, který sám předstoupí, prezentuje svůj životní příběh a dílo a představí hodnoty, na kterých založí svůj program. To všechno pak voliči posoudí a nikoho než sami sebe k tomu nepotřebují," zveřejnil ve svém komentáři Horáček.

Kroměřížská výzva si klade za cíl vybrat vhodné kandidáty na budoucího prezidenta. Každý ze signatářů má právo vybrat vhodné kandidáty a účastnit se diskuze. Kandidaturu s podporou Kroměřížské výzvy zvažují zatím jen Kolář a Pospíšil, další kandidáti budou průběžně oslovováni. Na to, jestli se postaví současnému prezidentovi Miloši Zemanovi si ale budeme muset počkat ještě nějakou dobu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky