Schengen se otřásl v základech. Za terorismus v Evropě může migrace, tvrdí slovenský předseda

Nevidět souvislost mezi útoky ve Francii, Belgii či Německu a nezvládnutí migrace je zakrývání si očí před skutečností. Tvrdí to slovenský předseda Výboru NR SR pro obranu a bezpečnost Anton Hrnko (SNS).

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

"Schengen se otřásl v základech. Nemůže přece existovat uspořádána domácnost v domě, který nemá ani dveře, ani okna, kde si kdokoliv a kdykoliv přijde a pán domu nemůže rozhodovat o tom, koho dovnitř vpustí a koho ne, a návštěvníci nechtějí respektovat ani domovní řád. Dnes se divíme, že má EU problémy," řekl na Meziparlamentní konferenci o společné zahraniční a bezpečnostní politice a společné bezpečnostní a obranné politice Hrnko.

Dodal, že se musí hledat řešení, aby se občané EU opět cítili bezpečně, tak, jak si na to zvykli v předchozích desetiletích. "Zakrývání si očí před skutečnými příčinami dnešních problémů nám v tom nepomůže," tvrdíl 

Podle Hrnka se o EU často říká, že je ekonomický obr, ale politický trpaslík a vojenské embryo. "Jsem přesvědčen, že jedním z nástrojů EU, které to mohou překonat, je a i nadále musí být Společná zahraniční a bezpečnostní politika. Z EU se musí stát globální hráč a normotvorný aktér mezinárodních vztahů," tvrdí.

Vyjádřil se také k brexitu, přičemž poznamenal, že rozhodnutí občanů Velké Británie vystoupit z EU vyvolává naléhavou nutnost diskuse o budoucnosti EU jako takové. "Nelze nevidět, že negativní rozhodnutí britských občanů bylo ovlivněno i neschopností evropských institucí dodržovat vlastní normy při řešení přetrvávající migrační vlny," vysvětlil.

Témata: terorismus | uprchlíci | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky