Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti chtěli do Evropy na lodích ze dřeva. Námořnictvo jich tisíce zachránilo

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: UNHCR

Přibližně 6500 migrantů plujících do Itálie zachránilo v pondělí u libyjského pobřeží italské námořnictvo. Podle BBC jde o jednu z největších záchranných operací.

Uprchlíky zachránilo námořnictvo a několik nevládních organizací při 40 záchranných akcích asi 20 kilometrů od libyjského města Sabráta. Podle prvotních informací migranti pocházejí ze Somálska a Eritreje.

Migranti se do Evropy chtěli mimo jiné dostat také na dvou desítkách dřevěných člunů, krátce po vyplutí se ale dostali do potíží. Na záchranáře mávali z vody.

Ve stejné oblasti bylo přitom už v neděli zachráněné dalších 1100 migrantů, kteří se chtěli z Libye dostat do Itálie. V letošním roce jich takto do Evropy připlulo více než 100 tisíc, během cesty přes Středozemní moře se jich 2742 utopilo.

Témata:  uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy