Nasadí NATO armádu proti migrantům?

Velvyslanec České republiky při Severoatlantické alianci (NATO) Jiří Šedivý vyvrátil spekulace o tom, že by proti vlně migrantů mohla být nasazena armáda NATO. Tvrdí, že nejde o vojenský problém. Píše zpravodajský server EuroZprávy.cz.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

Premiér Bohuslav Sobotka si stěžoval, že v případě ochrany před uprchlíky prý NATO postupovalo pomalu. Podle Šedivého ale NATO není v první linii potýkání se s tímto problémem. "Je tady Evropská unie a hlavně to není vojenský problém. Na Varšavském summitu jsme přijali celou řadu opatření, která umožňují bránit se ve směru jižním i východním. Ale ne proti uprchlíkům, nemůžeme se přece vojensky bránit proti migrantům," podotkl v pořadu Interview ČT24.

NATO se podle něj může zapojit do jakékoliv aktivity, na které se shodne 28 spojenců. Například do boje proti terorismu. "Pokud se shodnou na tom, že situace je natolik vážná, že musíme vojenské jednotky Aliance nasadit, tak nasadíme.  NATO ale podporuje EU informacemi, podporuje Turecko protivzdušnou obranou. To jsou záležitosti, kde se spojenci shodli. Terorismus je otázka orgánů vnitřní bezpečnosti, tajných služeb, výměny informací. Aliance může nepřímo napomáhat předcházení terorismu tím, že se snaží stabilizovat zóny, kde se terorismus rodí," vysvětlil.

Souhlasí také s tím, aby Turecko bylo členem NATO. "Je to spojenec. Momentálně jsme v situaci, jež není přehledná a mnohdy se mění z hodiny na hodinu. A myslím, že teď je důležité se předpřipravovat na různé scénáře. A ty můžou být od normálu až k většímu problému, než je součástí řešení. Já bych se vyhnul nějakým radikálním soudům. Pracujeme s celou škálou scénářů," tvrdí.

NATO se ale podle něj nyní nepřipravuje. "Může dělat jen takové kroky, přípravy a operace, na kterých se shodne celá Aliance. Nedovedu si představit, že by Turecko podepsalo úkolový list, na kterém by bylo zadání ‚zpracujte celou škálu scénářů, které se týkají Turecka', to prostě nejde," uvedl velvyslanec.

Témata: uprchlíci | armáda čr | NATO

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky