Dohoda o uprchlících v ohrožení. Turecko tlačí na zrušení víz

Do konce roku chce Turecko po EU bezvízový styk, jinak přestane přijímat uprchlíky, které Evropská unie navrací z řeckých ostrovů. V rozhovoru pro deník Die Welt to řekl turecký velvyslanecv Německu Selim Yenel, který v rozhovoru také uvedl, že Turecko chce vstoupit do EU do roku 2023.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Turecký velvyslanec pohrozil, že pokud EU nezřídí do konce roku bezvízový styk s tureckem, Ankara přestane plnit dohodu s EU o řešení migrační krize. Evropská unie stanovila 72 podmínek pro zrušení víz, Ankara ale zatím všechny podle Bruselu neplní.

Podmínky se týkají řízení migrace, základních lidských práv, bezpečnosti zabezpečení dokladů totožnosti a přebírání migrantů z EU. Yenel v rozhovoru vyjádřil přesvědčení, že k takovému vývoji nedojde a březnová dohoda bude platit dál.

Yenel doufá, že na rozhovory o vstup Turecka do EU nebude mít vliv nedávný pokus o státní převrat. Po něm se začaly z Evropské unie ozývat nesouhlasné hlasy, které kritizují Ankaru za masivní zatýkání a zesilování nedemokratických sklonů.

Turecko chce vstoupit do Evropské unie do roku 2023. I když podle velvyslance nejsou aktuálně vhodné podmínky pro vstup, může se situace rychle změnit.
 

Témata: Turecko | uprchlíci | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky