Strašení veřejnosti, úpadek civilizace, zničení. V rádiu to vřelo kvůli migrantům

Všechny kultury končí v záhubě, není důvod, proč bychom měli být výjimkou, tvrdí český etnolog a někdejší velvyslanec v zemích Latinské Ameriky Mnislav Zelený. Uprchlíci jsou podle něj už jen pomyslným posledním hřebíčkem do rakve.

Uprchlíci, ilustrační fotografie
reklama

„Když paní Merkelová, kterou bych nazval císařovnou Evropy, rozevře bezbřehou náruč a vítá každého, tak to je zatloukání hřebíků do rakve evropské civilizace. Zvlášť, když se možná blížíme k vyvrcholení naší civilizace, což je předzvěst úpadku, který jako by náhodou jiní, cizí příchozí tvrdě využijí pro sebe," uvedl Zelený v pořadu Českého rozhlasu Pro a proti. Evropská unie, především Německo a Francie, se podle něj nestarají o bezpečnost ale o unifikaci Evropy.

S tím ale razantně nesouhlasí bývalý slovenský ministr kultury Ladislav Snopko. Kultury podle něj nekončí v záhubě. „Transformují do čehosi nového, samozřejmě ovlivněné přicházejícími kulturami," myslí si a dodává, že si nemyslí, že by Evropa spěla ke svému konci.

Nesouhlasí ani s názorem Zeleného na německou kancléřku. „Já za podobnými názory necítím nic jiného než strach o vlastní blahobyt nebo snahu vyniknout, ale ten reálný princip je někde úplně jinde," uvedl a dodal, že člověk se musí starat, aby celek, jehož je součástí, fungoval co nejlépe.

Zelený sice přiznal, že roky žil mezi muslimy a obdivoval jejich kulturu, to, co se děje v Evropě, se mu ale nelíbí. „Merkelová a podobně ladění politici tady rozjíždějí umělé křížení ras," říká Zelený. Jedním dechem dodal, že ke každé kultuře přistupuje s pokorou, protože každá kultura něco vytvořila. „Všichni jsme vyšli z Afriky a všichni jsme příbuzní, ale každý má jiné schopnosti," připomíná.

Německá kancléřka podle něj jedná i s ohledem na minulost vlastní země. „Paní Merkelová se svým týmem je asi velice stigmatizovaná druhou světovou válkou a chce konat dobro, aby vykoupila zlo svých rodičů," myslí si Zelený. S tím ale Snopko nesouhlasí, podle něj je to sice dobrý bonmot, ale jde prý jen o amatérskou analýzu. Podle něj nejde jen o Merkelovou, ale o normální vývoj, který jedna osoba neovlivní.

Zelený ale trvá na tom, že je vina. „Paní Merkelová nikdy nepřiznala, že udělala chybu, ani po těch útocích nevzala politickou odpovědnost. Vždycky říkala, my to vyřešíme," říká Zelený. Podle slovenského exministra je to ale jen strašení veřejnosti. „To je stejné, jako když byly problémy mezi Maďary a Slováky, tak největší problémy s Maďary měli vesničané na slovenské straně, kde živého Maďara viděli akorát v televizi," uvedl.

Oba muži také diskutovali o kvótách na uprchlíky a o azylové politice. Podle Snopka jsme schopni některé z nich přijmout. Podle Zeleného jsme ekonomicky schopni přijmout dvacet nebo třicet tisíc křesťanských Syřanů. „Oni přijdou do příznivějšího prostředí. Ale ti muslimští přijdou do prostředí cizího a budou vznikat problémy, jako vznikají, a v tomto velkém množství budou vznikat ghetta, a tam je podrobí terorismu," varuje etnolog. Otázkou podle něj jen, proč tyto lidi nepřijímají jejich muslimští bratři.

„Musejí přijmout naše zákony. Ale věc je taková, že všichni ti významní muslimští vůdci říkají, my pomocí vašich zákonů, my vás zničíme. Protože oni vědí, jak na nás," myslí si Zelený s tím, že právě tato slova .pronesl třeba Kaddáfí. „Dobře, ale i Hitler něco říkal, i Stalin něco říkal a nevztahuje se to na celou naši civilizaci. Ten problém není v utečencích, ten problém je v nás," dodal na závěř Snopko.

Témata: uprchlíci | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky