Brzy budou umírat lidé, zní z Británie. Migrant na řidiče náklaďáku v Calais vytáhl motorovou pilu

Ilegální přistěhovalec s motorovou pilou napadl řidiče kamionu projíždějícího v noci přes severofrancouzský přístav Calais. Migrant ho sice nezranil, rozbil mu ale okna a zapálil vozidlo. Britská strana UKIP i Asociace nákladní opravy (FTA) žádají po rázné reakci a varují, že je jen otázkou času, než bude nějaký řidič zabit.

Ilustrační fotografie
reklama

Server Breitbart uvádí, že místní obyvatelé popsali dění v přístavu jako „noc násilí" a „vzpouru". Migranti na silnici vedoucí do přístavu natahali překážky a zapálili je. Snažili se tak zpomalit nákladní auta natolik, aby se do nich mohli schovat.

Jeden z belgických řidičů dokonce ohlásil, že jej po cestě do přístavu napadl migrant s motorovou pilou. „Prosím vás, udělejte něco, nebo tam někdo zemře. Naši řidiči jsou každý den v ohrožení," žádá teď FTA úřady.

Poslanec UKIP Mike Hookem, který dlouhodobě bojuje za lepší ochranu britských řidičů nákladních aut v Calais, souhlasí, že jde o velmi vážný problém. Varoval, že situace „skončí tak, že někdo bude zabit, pokud se vlády nespojí a nebudou jednat".


„Když jsou migranti nyní vyzbrojeni motorovými pilami, pak by si řidiči mohli začít myslet, že musí být schopni bránit se, protože se situace s lidmi zoufale se snažícími dostat do Británie vymkla kontrole," uvedl pro server Breitbart s tím, že by se brzy mohla stát tragédie.

Francouzské úřady se sice od začátku roku snaží tábor v Calais úplně srovnat se zemí, ale podle serveru se počet migrantů u přístavu dostal na nové maximum, údajně tam teď žije asi 7 tisíc lidí. Místní starostka Natacha Bouchartová přislíbila, že tábor znovu vyčistí, ale migranti nejsou ochotni přestěhovat se do úřady určeného ubytování, protože se bojí, že by se zároveň museli zaregistrovat jako žadatelé o azyl.

V táboře navíc neplatí téměř žádné právo. Server uvádí, že před týdnem něm byl doslova „k smrti rozsekán" uprchlík z Etiopie, dalších šest lidí bylo těžce zraněno při rvačce 200 Afghánců a Afričanů, který vypukla v časných ranních hodinách v úterý.

„Osobně jsem od mnoho migrantů slyšel, že udělají cokoli, aby se dostali do Velké Británie. Nemají zájem o pobyt ve Francii, protože nemluví jazykem a nebudou tam mít dům a nezískají tam vzdělání a zdravotní péči," uvedl Hookem.

Úřady se sice snaží situaci zvládat, řidiči ale mají obavy. Chris Yarsley, manažer FTA pro evropské záležitosti, vyzval k zavedení praktických opatření pro pohyb mezi Džunglí a přístavem. „Tito řidiči se jen snaží dělat svou práci, vozí zboží z Evropy do Velké Británie přes nejrušnější přístav v zemi," uvedl v prohlášení. „Útoky tohoto typu jsou nepřijatelné a je třeba udělat více na jejich ochranu, protože jde o jejich práci," apeluje na úřady s tím, že řidiči jsou každý den v ohrožení.

Dodává, že musí být zavedeny postupy pro rychlé vyřizování žádostí od skutečných žadatelů o azyl, spíše než ekonomických migrantů, a že je třeba je přesunout z tábora. Přemístění tábora pryč od přístavu by podle něj zabránilo nekonečným útoky na užitková vozidla projíždějící přístavem.

S tím souhlasí i Hookem. „Viděl jsem reakci francouzské policie, a je nedostatečná. Je třeba povolat vojenské zálohy, dostat tuto situaci pod kontrolou. Ale naše poslední dvě vlády zcela vyčerpaly naše ozbrojené síly a přesto očekávají, že budou odvádět stále stejnou práci," zlobí se poslanec UKIP. „Řidiči se budou chtít bráni sami a my bychom mohli mohli být svědky rozpoutání občanské války v ulicích Calais," varuje.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky