Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spoléhal na autopilota a zemřel. První smrt v autě bez řidiče

Tesla model S
Tesla model S
Foto: Tesla Motors

Americké úřady začaly vyšetřovat vůbec první smrtelnou havárii, při které zemřel člověk v samořízeném vozu společnosti Tesla Motors. Systém automobilu Model S nerozpoznal kamion na křižovatce.

K autonehodě došlo dne 7. května 2016 na rychlostní cestě v centrální Floridě, kde nákladní vůz projížděl přes křižovatku. Autopilot vyhodnotil špatně situaci, protože protisvětlo bylo příliš silné a protijedoucí vozidlo považoval za dopravní značení. Řidič kamionu zahnul na křižovatce doleva, na což autopilot nezareagoval. Experti dopravního úřadu nyní zkoumají, jestli není v automobilu systémová chyba, kvůli níž by jej bylo nutné stáhnout z provozu.

V souvislosti s tragédií Tesla vydala i oficiální prohlášení, ve které vzniklé situace hluboce lituje. Zároveň společnost zdůraznila, že autopilot má za sebou už 209 milionů km a toto je první smrtelné zranění. Běžně přitom ve světě dochází k jednomu úmrtí na každých 96,5 milionů km.

Tesla také v uvedla, že autopilot je pouze asistentem, který vyžaduje, aby řidič měl ruce na volantu, jinak je audiovizuálně varován a vůz začne samovolně zpomalovat, dokud opětovně neprokáže, že je ve střehu. Společnost dodala, že trvá několik sekund, než lidský mozek zaktivuje veškeré procesy, které jsou k řízení automobilu potřeba.

Témata:  auta

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy