Očkování na dovolenou je základ. Nebezpečí číhá i v Chorvatsku

Žlutá zimnice, vzteklina, malárie - na všechny tyto nemoci můžete při svých cestách narazit a přivézt si je domů, není žádná legrace. Jedinou jistotou je nechat se před výletem očkovat, do některých zemí vás dokonce bez příslušných očkování ani nepustí.

Chorvatsko, Split
reklama

To, že v Česku na dovolené chytnete maximálně tak rýmu, neznamená, že v zahraničí je situace stejná. Nemoci se nevyhýbají ani rozvinutým zemím a určitá míra prevence se rozhodně vyplatí.

Nebezpečí číhá i v Evropě

Pokud si myslíte, že při dovolené v Evropě vám riziko nehrozí, nemáte úplně pravdu. Odpadá vám sice povinnost povinného očkování, lékaři ale přesto doporučují jejich ordinace před cestou navštívit. Například v oblíbených přímořských státech Čechů, jako je Chorvatsko, Itálie, Španělsko nebo Řecko, lékaři důrazně doporučují očkování proti meningokové meningitidě a klíšťové encefalitidě.

Při cestách do východní a jihovýchodní Evropy se tato doporučení ještě rozšiřují. Podle lékařů byste měli zvážit očkování také proti vzteklině a záškrtu. Nezbytností před každou cestou je očkování proti žloutence, kterou člověk může chytit všude, kde hygienické podmínky nejsou úplně perfektní.

V poslední době, především před olympiádou v Rio de Janeiru, rozpoutal mírnou paniku virus Zika, proti kterému účinná vakcína ještě neexistuje. Daleko větší hrozbou je ale v Brazílii právě žloutenka nebo břišní tyfus.

Vždy zvažte, kam pojedete

Před dovolenou byste vždy měli zhodnotit, zda vám stačí povalování u bazénu v luxusním letovisku s kvalitním hotelem, nebo se budete chtít toulat po místním venkově, kde budete pít vodu ze studní, spát v chatrči a poznávat krásy divoké přírody. Pokud budete chtít zažívat místní kulturu na vlastní kůži, měli byste být daleko obezřetnější a prevenci nepodceňovat.

Nejste si jistí, jaká očkování jsou pro vaši dovolenkovou destinaci povinná? Chcete se podívat, jaká očkování lékaři doporučují? Využijte INTERKATIVNÍ MAPU STÁTŮ.

Proti nemocem se můžete očkovat u svého praktického lékaře nebo v některém ze specializovaných center. Jejich přehled najdete ZDE.

Seznam nemocí, které si z dovolených vozíme nejčastěji, sestavil web bezpecnadovolena.cz:

Žlutá zimnice

Výskyt: rovníková Afrika, Jižní Amerika

Nemoc přenáší komár, který sál infikovanou krev. Onemocnění může způsobit poškození jater a rozvoj žloutenky, při těžkém průběhu i smrt. Při vstupu do rizikových zemí je očkování proti nemoci povinné, očkovat se musíte nejpozději deset dní před cestou.

Tyfus

Výskyt: celosvětově, rizikovými oblastmi jsou jihovýchodní Asie, Střední a Jižní Amerika, Afrika

Toto závažné horečnaté onemocnění způsobuje bakterie Salmonella typhi. Člověk se nakazí z kontaminované vody, potravy a předmětů. Projevuje se bolestí hlavy, nechutenstvím, nevolností a teplotou. Bez léčby se objevují poruchy vědomí, k závažným komplikacím patří krvácení do střev. Očkovat proti tyfu se mohou osoby starší dvou let.

Cholera

Výskyt: Afrika, Asie (zejména Indie), Jižní Amerika

Cholera je průjmové onemocnění, kterým se člověk nakazí pitím kontaminované vody, potravinami nebo při koupání. Projevuje se vodnatými průjmy, které mohou rychle způsobit dehydrataci a následný minerální rozvrat organismu. Očkování je dostupné pro děti od dvou let.

Vzteklina

Výskyt: celosvětově (kromě Austrálie), rizikovými oblastmi jsou Asie, Afrika, Střední a Jižní Amerika

Vzteklinu nejčastěji přenáší psi a volně žijící domácí i divoká zvířata. Virus je obsažen ve slinách nakažených zvířat, k přenosu dojde při kontaktu s porušenou kůží. Infekce vzteklinou vždy končí smrtí. Doporučuje se 6-8 týdnů před cestou navštívit ambulanci cestovní medicíny na infekčních klinikách nebo v očkovacích centrech, kde vám s prevencí poradí.

Malárie

Výskyt: Afrika, Latinská a Jižní Amerika, části Asie a Tichomoří

Malárii způsobuje krevní parazit Plasmodium, který přenáší nakažený komár. Hlavním příznakem je záchvat horečky doprovázený třesavkou a zimnicí, které trvají až několik hodin, poté dochází k prudkému poklesu teploty s výrazným pocením. Možnou prevencí jsou repelenty, moskytiéry a užívání léků proti malárii.

Témata: očkování | Chorvatsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky