Náboženské symboly v EU: Po šátcích zakážou i kříže?

Muslimské ženy se v některých zemích EU budou muset přizpůsobit podmínkám v zaměstnání. Firmy mohou zakázat zaměstnancům nosit šátky, pokud je to v rámci všeobecného zákazu politických, náboženských a filozofických symbolů na pracovišti.

Ilustrační fotografie
reklama

Společnost může zakázat muslimským zaměstnankyním nosit v práci šátek, pokud bude tato zásada uplatněna na všechny náboženské oděvy a znaky. Vyplývá to ze stanoviska Soudního dvora EU v Lucemburku. Dokument nemá závaz­nou povahu, konečný verdikt soudu se jím ale velmi často řídí, upozornil portál The New York Times.

"Ačkoliv zaměstnanec nemůže před vstupem na pracoviště jednoduše odložit své pohlaví, barvu kůže, etnicitu, sexuální orientaci, věk nebo postižení, zaměstnavatel může očekávat, že projevy své víry bude na pracovišti mírnit,“ napsala ve stanovisku generální advokátka Juliane Kokottová.

Kokottová vydala prohlášení v době, kdy tamní soud musí rozhodnout případ ženy, která požaduje odškodnění za propuštění z práce kvůli muslimskému šátku. Samira Ačbitová před deseti lety přišla o práci recepční u belgické pobočky bezpečnostní firmy G4S kvůli tomu, že do zaměstnání nosila hidžáb, tedy šátek zakrývající vlasy.

Ženu marocko-belgického původu propustil zaměstnavatel s odůvodněním, že porušuje princip vnitřního pravidla, které zakazuje nošení viditelných náboženských a politických symbolů. Uvedl také, že její šátek vadí většině zákazníků.

Muslimka se následně s podporou Centra pro rovné příležitosti a boje proti rasismu domáhala odškodného u několika instancí belgických soudů, s žalobou kvůli diskriminaci však opakovaně neuspěla.

Zakrývání hlavy muslimských žen je zakázáno v některých školách a veřejných institucích ve Francii a Belgii. Německý ústavní soud naopak loni znemožnil zakázat plošně nošení šátků učitelkám ve školách na základě obav z narušení náboženské neutrality a vzniku napětí. Spolkové země mohou nošení šátku zakázat jenom pokud bude prokázáno, že daná učitelka ohrožuje neutralitu vyučování.

Témata: EU | náboženství | islám

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky