Pozor na kouření v autě: V Evropě zaplatíte i stotisícovou pokutu

Rozhodli jste se vyrazit na dovolenou autem? Kromě dopravních předpisů byste si měli zjistit i další zákony, třeba ty o kouření. V některých zemích totiž nesmíte kouřit ani ve vlastním autě, pokud v něm jedou i děti.

Ilustrační fotografie
reklama

V Česku zatím zákony omezují jen kouření ve veřejných dopravních prostředcích nebo MHD. Některé evropské země už ale zavedly i zákaz kouření v autech, pokud v něm jedou i děti. A jsou mezi nimi i oblíbené dovolenkové destinace.

Zákaz kouření ve vozidle s dětmi je logický, jízda v zakouřeném autě se ničím neliší od pobytu dětí v "zahulené" hospodě. Cigareta za volantem navíc rapidně zvyšuje riziko nehody. Informoval o tom ÚAMK.

Jako první zakázalo kouření v autě Řecko. Omezení platí, pokud vezete děti ve věku do 12 let. Pokud zákaz porušíte, hrozí vám pokuta až 1500 eur (asi 40 tisíc korun). Ještě vyšší trest dostanete v případě, že si zapálíte v prostředku veřejné dopravy, kde jsou děti - až 3000 eur.

Zatím poslední evropskou zemí, která omezení kouření vydala, je Itálie. Od února si nesmíte v autě zapálit, pokud s vámi jede nezletilý nebo těhotná žena, případně pokud jí jste sama.

Pokuty jsou v Itálii velmi vysoké a jsou rozděleny podle věku dítěte. Pokud vezete chlapce nebo děvče mladší 12 let, zaplatíte 500 až 5000 eur (13 tisíc až 135 tisíc korun). Pokud je starší, hrozí vám poloviční trest.

Pokuty čekají na řidiče-kuřáky i ve Velké Británii. Za kouření v autě s dětmi (jakkoliv starými) zaplatíte od loňského října 50 liber, což je asi 1800 korun. Netýká se to jízdy v kabrioletu.

Děti ve vozidlech před kouřem chrání i Kypr. Zákaz kouření se týká situace, kdy jsou v autě osoby mladší 16 let. Za zapálenou cigaretu v autě zaplatíte až 85 eur (3000 korun).

Podobný zákon ale připravují i ve skandinávských zemích nebo Nizozemsku. Francouzi už takový návrh projednávají, o tématu mluví také v Německu, Polsku a Irsku. Nic neobvyklého to není ani v zámoří - kouření za volantem trestá Kanada, některé státy USA, Austrálie, Jižní Afrika i Saudská Arábie. 

Témata: kouření | Cigarety | auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky